Erdogan varnar USA: Kan hitta nya vänner

Om inte USA anstränger sig för att förbättra relationen till Turkiet så kommer regeringen i Ankara att börja se sig om efter andra vänner. Det är den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans budskap till sin amerikanske kollega Donald Trump i en debattartikel i lördagens New York Times.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Donald Trump.
TT
11.08.2018 16:21 UPPDATERAD 11.08.2018 17:13
En uppretad president Recep Tayyip Erdogan slår tillbaka mot USA och dess president Donald Trump.
– USA:s behandling av sin strategiskt allierade Turkiet irriterar och upprör oss, mullrar Erdogan.
Relationen mellan de båda Nato-länderna har de senaste veckorna blivit allt mer frostig.
– Ni borde skämmas, ni borde skämmas. Ni byter er strategiske partner i Nato mot en präst, säger en ilsken Erdogan med adress till Vita huset under ett besök i staden Unye.
Med "präst" avses Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson, vilket har fått USA att införa sanktioner mot turkiska ministrar. Och Brunson är enbart en av flera trätopunkter. I fredags flaggade Donald Trump för fördubblade tullavgifter på turkiskt stål och aluminium, samtidigt som han sammanfattade läget mellan de två länderna i ett kärnfullt Twitterinläg g: "Våra relationer med Turkiet är inte bra just nu!".

Leta nya vänner

Erdogan säger att USA vänt Turkiet ryggen och att det är fel av Washington DC att komma med hot, enligt nyhetsbyrån Reuters. Kommentarerna fälls timmar efter att den turkiske presidenten publicerat en debattartikel i tidningen New York Times : Om inte USA anstränger sig för att förbättra relationen till Turkiet så kommer regeringen i Ankara att börja se sig om efter andra vänner, heter det bland annat i texten.
"De senaste sex årtiondena har Turkiet och USA varit strategiska partner och allierade i Natosamarbetet. Våra två länder har mött gemensamma utmaningar sida vid sida under Kalla kriget och dess efterspel", inleder Erdogan artikeln.
Han varnar för att partnerskapet kan vara i fara om inte USA börjar respektera Turkiets suveränitet och visar att man förstår de hot landet står inför.
På fredagen rapporteras Erdogan ha talat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin.

Liran faller fritt

"Washington måste ompröva den felaktiga uppfattningen att vår relation kan vara asymmetrisk, och acceptera det faktum att Turkiet har alternativ. Om det inte blir ett slut på ensidigheten och bristen på respekt måste vi börja leta efter nya vänner och allierade", skriver Erdogan.
Utöver den diplomatiska osämjan brottas Turkiet med en valuta i fritt fall. Tidigare i veckan har liran fallit till nya bottennivåer och hittills i år har den tappat mer än en tredjedel av sitt värde mot både dollarn och euron.

ANDRA LÄSER