Kvinna anklagar prins Andrew i BBC-intervju

Den amerikanska kvinna som anklagar brittiska prins Andrew för att ha haft sex med henne när hon var sjutton år avfärdar prinsens försvar, i en BBC-intervju.

Prins Andrew medverkade själv i en teveintervju för ungefär två veckor sedan. Där utfrågades han om sitt förhållande med den Jeffrey Epstein, ett förhållande prinsen inte ångrar.
Intervjun med Virginia Giuffre, som sändes i Storbritannien på måndagskvällen, gjordes före den famösa BBC-intervjun med prinsen om hans kopplingar till den sexbrottsmisstänkte nu avlidne miljardären Jeffrey Epstein.
Prinsen har bland annat ifrågasatt äktheten i ett foto där han håller armen om den då 17-åriga amerikanskan. Skitsnack, säger hon i intervjun.
– Han vet vad som hände, jag vet vad som hände. Och det är bara en av oss som säger sanningen, säger hon.
Virginia Giuffre som medverkade i BBC Panorama i går kväll.
Hon hävdar att Epstein tog henne till London för att ha sex med hans vänner 2001, och där introducerades hon för prinsen. Han bad om en dans på en nattklubb, och ska enligt henne ha svettats så att det "i princip regnade överallt". Senare ska hon ha haft sex med prinsen, pressad av en medhjälpare till Epstein.
– Det här är inte någon smutsig sexhistoria. Det här är en berättelse om sexhandel, en berättelse om övergrepp och en berättelse om era kungligheter, säger hon till BBC.
I ett skriftligt uttalande förnekar Buckingham Palace att "The Duke of York (Andrew) har haft någon form av sexuella kontakter eller förhållande" med amerikanskan. Prinsen sade bland annat i sin BBC-intervju att han på grund av en medicinsk åkomma inte kunde svettas vid tillfället.

Prins Andrew

Andrew, 59 år, har åttondeplatsen i den brittiska successionsordningen. Han är den nuvarande drottningen Elizabeths andre son och tredje barn i ordningen.
I slutet av 1970-talet utbildade han sig inom militären och deltog bland annat i Falklandskriget som helikopterförare. Han lämnade militären 2001.
Efter det har han ägnat sig åt företagande, bland annat som Storbritanniens särskilde representant för internationell handel och investeringar. Han har även varit med och grundat Idea, en plattform som bland annat ger stöd till entreprenörer via nätet.
Tillsammans med sin exfru Sarah Ferguson har prinsen två döttrar, Beatrice och Eugenie, som har nionde respektive tionde plats i successionsordningen.
Källa: The Royal Family
ANDRA LÄSER