Patrick Blom fångar annorlunda sidor av skärgården

Naturfotografen Patrick Blom har rört sig i skärgården hela livet. Under sina äventyr på surfbräda och skridskor fotograferar han ovanliga bilder av naturen. – På något sätt känns det nästan som ett kall att göra en bok av dem.

På frågan varför Patrick Blom och hans vänner åker ut i stormar och iskalla vatten för att surfa är svaret enkelt: ”Vi älskar att surfa”.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
20.12.2022 09:01 UPPDATERAD 20.12.2022 10:29
Patrick Blom hade som vanligt följt väderprognoserna noggrant dagarna innan utfärden, och sett att det frusit nya isar mellan Hangö och Bengtskär. Det gäller att vara snabb om man vill fotografera den spegelblanka isen, hade han väntat i ett par dagar hade snö och vind förstört bilderna.
Det tog två–tre timmar för honom att skrinna de 40 kilometrarna ut till fyren i slutet av mars 2013.
Blom skiner upp när han berättar om färden på långfärdsskridskor, samtidigt som han bläddrar i sin fotobok Galleri Arkipelag – Från storm till stiltje som han gav ut på eget förlag i maj.
– Det är speciellt när man lyckas pricka in en utfärd som den här. Man vet inte om isarna kommer ligga så här blanka ut till Bengtskär under ens livstid igen, säger Blom och bläddrar vidare.
Skridskoturen ut till Bengtskär 22.3.2013 blev en minnesvärd dag för Patrick Blom.

Ett kall

Blom har levt hela sitt liv ute på Sommaröarna i Esbo, och fotograferat naturbilder i över 20 år. Fotoboken på två kilogram och 272 sidor är hans första, och tryckt i 800 exemplar.
– Jag hade kunnat vara mera självkritisk och gjort den lite tunnare, säger Blom och skrattar.

Patrick Blom

Ålder: 44.
Yrke: Företagare.
Familj: Fru och två barn, två hundar och en katt.
Född och uppvuxen i: Esbo, har bott hela livet på Sommaröarna.
Fotar med: ”En helt bra” digital systemkamera, Canon R6.
Smultronställe: Sommarstugan i Rosala skärgård.
På fritiden: Skrinnar, seglar och surfar han.
Bilderna är tagna mellan 2010 och 2022, utanför bland annat Pellinge, Sommaröarna, Utö och Åland. Fotograferandet hittade han via sina fritidsintressen som är att röra sig ute i skärgården på långfärdsskridskor, surfbräda och segelbåt.
– Jag har samlat på mig massor av bilder genom åren, och på något sätt känns det nästan som ett kall att göra en bok av dem, säger Blom.
En av drönarbilderna i fotoboken, tagen 3.3.2021 på Sommaröarna.

Trivs i storm

För dem som endast rör sig i skärgården under de vackra sommarmånaderna visar bilderna i boken en annorlunda sida av naturen.
Även om Blom aldrig varit ute i storm då det varit nära att gå på tok på allvar, har han legat i havet utanför Åland då det blåst vindar på 30 sekundmeter. Det går inte att surfa när det stormar alltför hårt, så Blom och hans kompisar letar ofta upp lite lugnare platser där vågorna går att fånga.
– Om man inte har rätt utrustning eller koll på vad man gör ska man inte vara ute i de förhållanden som vi är ute i, säger han.
Stormiga vågor fotade på Åland 2.1.2019.

Naturliga bilder

Rätt utrustning är också något som krävs för fotograferandet eftersom Bloms motiv hela tiden rör på sig. Den som bläddrar i fotoboken får ta del av stormar, åskknallar, dimmor och isar, både i närbild och ur drönarperspektiv.
– Det är krävande. Det är ofta rätt dåligt ljus, så man måste ha ljusstarka objektiv. Sedan måste man vara stadig på handen, många av mina bilder är tagna från en båt när det gungar.
En fråga naturfotografer tvistar om är hur mycket bilder får retuscheras i efterhand.
– För mig är det viktigt att alla bilder är riktig natur, och verkliga händelser fångade med ett knapptryck.
Bilderna bearbetar han i bildredigeringsprogrammet Lightroom. Om bakgrunden är för ljus kan han till exempel sänka ljusstyrkan i bilden, och ibland korrigerar han kontraster för att lyfta fram vissa saker i bilderna. Alla bilder görs också svartvita eftersom Blom tröttnat på färg.
– Alla bilder ser ut som karameller i fotoapparna i dag, så jag tycker det är skönt att skippa färgerna. Dessutom är jag lite färgblind, så jag kan ha svårt att se nyanser.
Motiven i skärgården rör på sig hela tiden. Den här segelbåten är fotad i Helsingfors 14.8.2021.

Missat middagar

I boken tackar Blom sin fru och familj som har förståelse för att han ibland måste i väg på sina utflykter. Det har hänt att han missat middagar och kalas när han åkt ut för att fotografera något riktigt speciellt väderförhållande, berättar han och skrattar.
– Men jag är kräsen på det viset att jag oftast åker ut i väder som jag vet är intressant att fota. På ett år med 365 dagar är nog 300 sådana att jag bra kan stanna hemma utan att fundera på saken, säger han.
Blom är ofta utomhus med sina barn som är sex och åtta år gamla.
– De lär sig respektera naturen och hur man rör sig i den, grunderna i segling och att avgöra när isen håller eller inte. Sådant lärde jag mig också när jag var liten, säger han.
Patrick Blom figurerar inte på särskilt många av sina bilder, men här fick både han och åskvädret plats på fotot som är taget i Hitis skärgård 13.8.2014.
Det märks att Blom har en särskild relation till skärgården och han säger att boken är en hyllning till allt den gett honom. Även om klimatkrisen oroar honom har han ingen klimatångest.
– Man kan få en känsla av att det inte är någon vits att åka ut i skärgården, eftersom klimatet är förstört. Men vi har mycket fint också, säger han och fortsätter:
Man kan få en känsla av att det inte är någon vits att åka ut i skärgården, eftersom klimatet är förstört. Men vi har mycket fint också.
– Jag tror nog att också mina barn kommer kunna skrinna under hela sina liv.
Blom skänker fem euro för varje såld fotobok till miljöorganisationen Håll skärgården ren. Texterna i den tvåspråkiga boken är skrivna av journalisten Lina Laurent, och översatta till finska av Sini Saaritsa.

ANDRA LÄSER