Eta: Över 100 döda befaras i en enda by

Antalet döda i spåren av jätteovädret Eta i Centralamerika stiger. Över 100 bybor befaras ha omkommit i ett enda jordskred i Guatemala.

En grävmaskin arbetar med att städa upp efter ett jordskred i Purulha i norra Guatemala, sedan stormen Eta slagit till mot Centralamerika.
Hittills har det rapporterats om 110 döda i Guatemala, men omkring ett 40-tal personer saknas ännu efter ett jordskred i bergsbyn Queta.
– Vi räknar med att utifrån antalet döda och de som saknas, är den inofficiella dödssiffran runt 150, säger Guatemalas president Alejandro Giammattei.
Många av dödsoffren begravdes i rasmassorna från sina hus och sammanlagt totalförstördes runt 150 bostäder, enligt armén.
I grannlandet Honduras har ett 20-tal människor omkommit i ovädret, meddelar myndigheterna.
– Det här är den värsta stormen som Honduras upplevt på årtionden. Skadorna kommer utan tvekan att vara betydande, säger Mark Connolly, Unicefs representant i Honduras, och tillägger att 1,5 miljoner barn beräknas påverkas av stormen.

"Utan mat i två dagar"

Både i Honduras och i Guatemala har räddningsinsatser försenats eftersom vägar och broar förstörts och myndigheter tvingats ta in militär, helikoptrar och båtar för att rädda människor som strandsatts.
På toppen av en bananodling i norra Honduras har 300 människor sökt skydd från vattenmassorna i väntan på att bli evakuerade.
– Vi har varit utan mat i två dagar, säger en av dem, William Santos, till Reuters.

Tusentals hem förstörda

Eta är en av de kraftigaste stormarna som har slagit till mot Centralamerika på flera år. Fortfarande faller ett omfattande skyfall över regionen och USA:s nationella orkancenter varnar för fortsatta katastrofala översvämningar den närmsta tiden.
I Mexiko rapporteras om ett 20-tal döda och de kraftiga vindarna har förstört tusentals bostäder i Honduras, Costa Rica, Guatemala och Nicaragua.

ANDRA LÄSER