Finnair flyger till södra Kina igen

Flygbolaget Finnair återupptar sin trafik till Guangzhouhu i södra Kina i början av september. Flygrutten går söder om ryskt luftrum och resan är nu ungefär två timmar längre än den var före pandemin och kriget i Ukraina.

Finnair flyger till södra Kina från början av september och hoppas kunna utöka antalet flyg successivt under hösten.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
01.08.2022 14:19 UPPDATERAD 01.08.2022 15:39
Den sjätte september återupptar Finnair sin trafik till Guangzhouhu i södra Kina. Flygtrafiken till Kina har i princip varit avbruten sedan coronapandemin började. Från början av september flyger Finnair till södra Kina en gång i veckan. Trafiken till Shanghai har redan startat igen och också rutten mellan Helsingfors och Shanghai trafikeras en gång i veckan.
Finnair har traditionellt byggt mycket av sin strategi på trafik till Asien. I samband med att flygbolaget presenterade sitt halvårsresultat förra veckan uppgav ändå vd Topi Manner att Finnair arbetar med en grundlig omvärdering av sin strategi. Målet är att under hösten berätta mer om hurudan den nya strategin är och vilka förändringar den innebär.
Flygförbudet över ryskt luftrum har förlängt flygtiden från Helsingfors till många destinationer i Asien, bland annat till Japan och till Sydkorea. Länderna har varit viktiga för Finnairs trafik. Utöver den förlängda flygtiden ökar och bränslekostnaderna då flygen tar vägen söder om Ryssland. Det i sin tur innebär en sämre lönsamhet.
Finnair räknar trots det med att utöka trafiken till Kina stegvis under hösten. De coronatester de kinesiska myndigheterna förutsätter för inresa i Kina erbjuds på Helsingfors-Vanda flygplats.

ANDRA LÄSER