Stark avslutning för finländarna i VM

Då stormen väl bedarrat till havs blev den sista tävlingsdagen på VM en solskenshistoria för de finländska besättningarna. Blue Marlin seglade in på andra plats totalt.

Danska Vim blev världsmästare.
Johanna Häggblom
22.08.2021 09:28 UPPDATERAD 22.08.2021 19:56
Det blev en hektisk kväll och natt för segelmakarna då flertalet tolvor kom i land med skörade segel efter fredagens vindpinade starter. Men som ett under stod alla nio klassiska tolvor på startlinjen då lördagens första start gick av stapeln.
Veckans oväder var som bortblåst, och trots att ett rejält skyfall drog fram över Helsingfors under lördagsförmiddagen fick seglarna utanför Mjölö endast känna enstaka droppar i nacken. I stället skonades de med solsken och lätta vindar kring fyra meter i sekunden.
– Alla fredagens sår var som läkta, konstaterade arrangören Kim Weckström ombord på pressbåten.
Tolvan Jenetta får ett nytt storsegel efter fredagens hårda duster till havs. Det krävs en hel besättning på 16 man för att få det på plats. Att alla nio tolvor kunde kappsegla igen på lördagen visar att inget är omöjligt för dedikerade segelmakare.
Danska Thea hade ingen vidare framgång i VM, men åldern kräver desto mer respekt. Hon har över hundra år på nacken, och har tävlat längre än någon av besättningen ombord.
– Det här är vad segling rätt långt går ut på, logistik och reparation. Man måste vara förberedd på alla eventualiteter.
För de finländska besättningarna gick det helt klart vägen i de svagare vindarna.
Henrik Andersins Blue Marlin tog hem en fjärde och femte plats, och lyckades med sin jämna serie säkra silvermedaljen i hela tävlingen. Wings, som varit skadeskjuten under största delen av regattan, visade att de fortfarande är att lita på genom att vinna den allra sista starten och ta en tredjeplacering. Philipp Skafte-Holms finskdanska besättning slutade totalt på sjätte plats efter det positiva avslutet i regattan.
Även Mikke Stelanders Vanity V lyckades med chartrad båt och ny besättning visa att de är att räkna med i mästerskapssammanhang. En sjunde och fjärde placering på lördagen gav dem en sjunde placering totalt.
Mikke Stelander med besättning ombord på Vanity V gjorde debut i mästerskapssammanhang för tolvor.
Thomas Castren ombord på Blue Marlin (i röd jacka) fick kämpa för att hållas ombord på det hala fördäcket i fredagens höga vågor.
– Det är roligt att se att alla tre finska besättningarna kom så här bra på slutet. Blue Marlin stod för en otrolig prestation i stenhård konkurrens, säger Weckström.
Danska Vim med Patrick Howaldt vid rodret tog hem världsmästerskapet efter två andra placeringar på lördagen.
Att tyska Nini Anker vann lördagens första start är också något värt att höja på hatten för, påpekar Weckström, med tanke på att hon aldrig kappseglat i mästerskapssammanhang förut.
Hon är ritad av båtkonstruktören Johan Anker redan 1939, men sedan kom kriget och Anker avled och båten byggdes aldrig. Nästan sjuttio år senare hittades ritningarna och det blev av att bygga henne. Hon sjösattes 2011, men beställaren dog knall och fall, och Nina Ankers öde var än en gång oklart.
Tills i dag, då den tyska besättningen med Christoph Avenarius i spetsen plötsligt fått liv i henne igen.
– Både hon, och Blue Marlin, har lämnat bestående spår i klassen efter den här regattan, säger Weckström.
Henrik Andersins Blue Marlin (FIN-1) klarade både de lätta och hårda vindarna i hemma-VM. Hon inledde starkt i lördagens första start, men fick nöja sig med en tredjeplacering. Totalt blev det VM-silver.
Tyska Flica II tog hem bronsmedaljen i VM efter danska Vim och finländska Blue Marlin.
Tyska Flica II tog hem bronsmedaljen i VM efter danska Vim och finländska Blue Marlin.

ANDRA LÄSER