Niinistö och Marin skickar kondoleanser till Turkiet och Syrien

Många statschefer och politiker har framfört sina kondoleanser till Turkiet och Syrien på måndag morgon, efter de förödande jordskalven i sydöstra Turkiet och norra Syrien. ”Nu behövs akut hjälp och assistans”, skriver statsminister Sanna Marin på Twitter.

”Mina djupaste kondoleanser till offren och de som lider på grund av jordbävningen i Turkiet och Syrien, skriver statsminister Sanna Marin på Twitter. Här är hon fotograferad tillsammans med president Sauli Niinistö.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
06.02.2023 11:03 UPPDATERAD 06.02.2023 11:22
Med anledning av jordbävningen i Turkiet och Syrien som dödat minst 560 personer, uttrycker statsminister Sanna Marin sitt djupa deltagande.
”Mina djupaste kondoleanser till offren och de som lider på grund av jordbävningen i Turkiet och Syrien. Nu behövs akut hjälp och assistans,” skriver Marin på Twitter på måndag förmiddag.
President Sauli Niinistö har framfört sina kondoleanser till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
”President Sauli Niinistö har skickat brev till president Recep Tayyip Erdoğan och uttrycker sina djupaste kondoleanser för dödsoffren och förödelsen som den tragiska jordbävningen i Turkiet orsakat”, skriver presidentens kansli på Twitter.
Flera statschefer runtom i världen uttrycker sin sorg över katastrofen. I Sverige meddelar den svenska statsministern Ulf Kristersson att han sänder sina djupaste kondoleanser till president Erdoğan efter nattens jordskalv. ”Våra tankar är med offren och deras kära”, skriver Kristersson och fortsätter ”som Turkiets partner och EU:s ordförande står vi redo att erbjuda vår hjälp”.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen intygar att europeiska hjälpinsatser har skickats till katastrofområdet. 
”Vi står i full solidaritet med folket i Turkiet och Syrien efter den dödliga jordbävningen som slog till under morgonen. Vi sörjer med offrens familjer. Europas hjälp är redan på väg och vi är redo att fortsätta stödja på alla sätt vi kan”, skriver von der Leyen på Twitter.

ANDRA LÄSER