Juridiska experter: Mycket svårt för Finland att avvisa ryska desertörer vid gränsen

Finland har mycket svårt att avvisa ryska män som söker humanitärt skydd i Finland med motiveringen att de inte vill delta i Putins olagliga anfallskrig. Den bedömningen gör docenten i processrätt, Markku Fredman.

Docenten i processrätt, Markku Fredman, säger att det kommer att vara mycket svårt för Finland att avvisa ryska desertörer som inte vill dra ut i Putins olagliga anfallskrig. Arkivbild.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
21.09.2022 15:53 UPPDATERAD 21.09.2022 16:56
Putins mobiliseringsbesked kan leda till att ryska män som inte vill dra ut i krig försöker ta sig ut ur landet, exempelvis över gränsen till Finland. Redan på onsdag eftermiddag sköt efterfrågan på flygbiljetter från Ryssland i höjden, enligt flera medier.
Docenten i processrätt, Markku Fredman, har lång erfarenhet av asyl- och avvisningsärenden.
Fredman säger att det kommer att vara mycket svårt för Finland att avvisa ryssar som blir inkallade som en följd av mobiliseringen, men som inte vill dra ut i Putins olagliga anfallskrig.
Fredman jobbade redan på 1990-talet med asylärenden. Då fanns det unga män som sökte asyl i Finland med motiveringen att de inte ville tjänstgöra i den ryska armén, för att det fanns risk för osaklig behandling eller för att de var pacifister. Sådana argument är sällan tillräckliga för att beviljas humanitärt skydd.
– Men situationen är helt annan om vi har en ung rysk man som har fått en inkallelseorder och därmed kan bevisa att han är tvungen att delta i ett anfallskrig som han betraktar som olagligt. I så fall blir det mycket svårt för finländska myndigheter att utlämna personen till de ryska myndigheterna, säger Fredman.

”Finland kan inte bistå Putins mobilisering”

– Det blir mycket svårt om finska myndigheter börjar bistå Putins mobilisering genom att avvisa desertörer vid gränsen så att de sedan kan föras någonstans med lastbil, resonerar Fredman.
Markku Fredman är inte den enda juridiska asylexperten som tänker i de här banorna. ”Om Ryssland skulle beordra allmän mobilisering är min bedömning att den som vägrar inställa sig till militärtjänst skulle ha mycket goda chanser att beviljas asyl i EU, i enlighet med samma regler som EU-domstolen tillämpade i EZ mot Tyskland”, skrev den svenska advokaten Daniel Carnestedt på Twitter strax innan den ryska mobiliseringsordern tillkännagavs.
Carnestedt syftar på en dom från EU-domstolen 2020. Domstolen slog fast att den som tvingas till militärtjänst i Syrien kan få flyktingstatus. EU-domstolen noterade att den syriska armén, inklusive enheter bestående av värnpliktiga, begår upprepade och systematiska krigsbrott eller brott mot mänskligheten i det pågående kriget i Syrien. EU-domstolen ansåg att den sökande oavsett placering mycket sannolikt skulle komma att tvingas begå eller indirekt medverka till sådana brott.

ANDRA LÄSER