Nu höjs priset på ved – "Helt hopplöst för tillfället"

Det är bråda tider för de nyländska vedförsäljarna. Stigande elpriser har lett till att allt fler vill köpa ved. Efterfrågan är så stor att vedförsäljare inte kan ta emot alla beställningar.

Vedhandeln går het när många ser över hur de ska värma huset i höst och vinter när elpriserna stiger, säger Magnus Ådahl i Sibbo.
Diskussionen om en eventuell elkris och konstant stigande elpriser har fått många att fundera på olika uppvärmningsalternativ. Många vänder sig till mer traditionella medel för att värma bostaden under de kallare vintermånaderna, nämligen ved. HBL ringde till några vedförsäljare för att fråga om situationen.
Magnus Ådahl i Sibbo har märkt av att försäljningen ökat i år. Han är egenföretagare och säljer ved vid sidan av sitt huvudsakliga arbete.
– Nyheterna som kommit under senaste månaden har skrämt upp folk lite grann. Folk börjar förbereda sig för en kall vinter.
De flesta vedförsäljare har varit tvungna att höja sina priser i år, eftersom kostnaderna för att producera ved har stigit.
– Själv gjorde jag en liten prishöjning i början på säsongen. Allt som påverkar vedpriset har stigit; priset på råmaterialet, transportkostnaderna, kostnaderna för att klyva och kapa. Också priserna på vedmaskinerna har stigit med tiotals procent, säger Ådahl.
Trycket på försäljningen är så stort att Ådahl inte har möjlighet att ta emot alla beställningar som kommer in.
– Det är helt hopplöst för tillfället. Jag är egenföretagare och gör det här vid sidan av, så det finns inte möjlighet att leverera till alla som skulle vilja ha.
– Jag hinner för tillfället inte ens svara i telefonen ordentligt, tillägger han.

Folk köper upp mera i Ingå

I Ingå är situationen likadan. Magnus Nordström i Degerby har också märkt en skillnad i försäljningen från i fjol.
– Folk hamstrar mera. De köper större mängder på grund av rädsla för att de skulle bli utan.
Också han tror att det är elpriserna som ligger bakom den ökade efterfrågan. Han har även märkt att det blivit svårare att få tag på råmaterial för att tillverka ved. Som råd till de som vill ha ved till vintern säger han att det lönar sig att vara ute i god tid.
– Nu är bästa tiden att köpa. Det är torrt ute; det är lättare att transportera när det är torrt väder. Då hinner man plocka in det i vedlidret, säger Nordström.

Märks av även i Österbotten

I Österbotten är läget snäppet lugnare, men även där har försäljningen ökat. Thomas Sund säljer ved i Solf, Korsholm.
– Ja, nog är det en märkbar skillnad. Det går åt ganska bra nu, fastän det är sommar.
Sund menar också att den stora åtgången har att göra med de stigande elpriserna. Han har själv varit tvungen att höja priset på veden från 55 euro per kubikmeter till 60 euro.
– Produktionskostnaden har stigit, så jag höjde priset med fem euro per kubik.
Förutom kostnaderna som uppstår vid produktion har Sund även märkt att råmaterialet blivit dyrare, och han tror det är en trend som kommer att fortsätta.
– Priset på råmaterialet har också börjat gå upp, och jag misstänker att priset kommer att gå upp ytterligare nästa år.
Sund är inne på samma linje som de nyländska vedförsäljarna när det gäller leveranstiderna.
– För min del är det ungefär en till två veckors väntetid för tillfället. Det går bra än så länge det är varmt, men när det blir kallt vill man inte vänta två veckor, säger han.

ANDRA LÄSER