En person har hittats död i jordskredet i Norge

Polisen har släppt en lista över de saknade efter lerskredet i Ask i Gjerdrum kommun i Norge. Två av dem är flickor, den yngsta född 2018 och den andra tretton år. En person har hittats död, men identiteten har ännu inte offentliggjorts.

Minst 14 adresser i ett bostadsområde drabbades av lerskredet, som ligger i Ask i Gjerdrum kommun, söder om Oslo-flygplatsen Gardermoen.
01.01.2021 16:23 UPPDATERAD 01.01.2021 22:13
Svenskt räddningsmanskap i det specialutbildade så kallade Nusar-teamet tog sig in i riskområdet på fredagen tillsammans med norska hundpatruller för att söka igenom några bostäder i lerkratern.
Några timmar senare meddelade insatsledare Roy Alkvist vid polisen att en kropp hittats. Polisen har inte gått ut med offrets kön eller ålder eftersom anhöriga inte har underrättats.
– Vi kommer oförtröttligt att arbeta vidare med sökarbetet, sade Alkvist vid en presskonferens.
Kroppen hittades när ett av husen i kratern genomsöktes.
Nio personer saknas fortfarande, men på polisens lista finns fortfarande tio namn. Tre män, fem kvinnor och två flickor. Flera av personerna tillhör samma familjer.
Vem av dem som hittades på fredagen är inte känt.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har framfört sina kondoleanser till Norges kung Harald.
"Våra tankar är med de berörda familjerna och det norska folket", skriver de i ett telegram.

Forsatt rasrisk

Myndigheterna har beredskap för att kunna evakuera fler områden i närheten av skredet. Borrningar och andra undersökningar görs hela tiden både i evakuerade och ännu bebodda områden. Under nyårsnatten gick det nya skred i den stora gropen, som mäter cirka 700 gånger 400 meter.
Ett sjukhem behövde då evakueras. Som tur var gick det att hitta lediga sjuklokaler nära Oslo, och den egna personalen kunde följa med. Även det faktum att några är coronasmittade kunde hanteras, berättade räddningsledningen vid en tidigare presskonferens.
Flera militärfordon finns på plats.
Så här ser gropen ut.
Minst 14 adresser i ett bostadsområde drabbades av lerskredet, som ligger i Ask i Gjerdrum kommun, söder om Oslo-flygplatsen Gardermoen.

Varnade för bygge

Enligt hydrologen Steinar Myrabø varnade han kommunen år 2008 när området skulle börja bebyggas. Han var då chefsingenjör vid Jernbaneverket.
Det var sedan ett vattendrag svämmat över och orsakat erosion. Myrabø sade då, enligt norska medier, att det berodde på utbyggnader i närheten och sade att kommunen behövde stoppa bygget och se över ytvattenhanteringen.
– Ingen vet vad som orsakat raset denna vecka, men jag vet att kommunen inte följde varningen då, säger Steinar Myrabø.
Ymnigt snöfall försvårar räddningen. Kratern syns tydligt till höger i bild, där ett hus står direkt över stupet.
Tomas Norberg, samverkansperson för det så kallade Nusar-teamet, är på plats vid skredområdet i Ask i Gjerdrum.
Området där skredet gick var klassat som högriskområde – en femma på en femgradig skala – när kommunen gav grönt ljus för utbyggnad år 2005.
Norges geotekniska institut NGI kräver noggranna markundersökningar i sådana fall, och byggaren Odd Sæther säger till NRK att man följt riktlinjerna från NGI.
– När akutfasen är över blir det aktuellt att värdera orsakerna till att detta hände. Då är det naturligt att tänka att erosion i bäcken är en av de saker som ska utvärderas, säger ingenjör Guro Grøneng på NGI till norska radion.

Larm om skredet kom till polisen klockan 3.59 natten till onsdagen den 30 december.
Minst 14 adresser i ett bostadsområde drabbades av lerskredet, som ligger i Ask i Gjerdrum kommun, söder om Oslo-flygplatsen Gardermoen.
Tio personer har rapporterats skadade, en av dem allvarligt.
Nio personer saknas fortfarande på fredagen. En har hittats död.
Under onsdagskvällen hade 1 000 personer evakuerats från området.
Helikoptrar deltar i sökarbetet och använder till exempel värmesökande teknik. Försök att lokalisera de saknades mobiltelefoner har gjorts.
Försvaret, hemvärnet, civilförsvaret och frivilligorganisationer deltar i arbetet. Räddningstjänsten Storgöteborg har skickat nio personer till rasområdet.
Nio byggnader med totalt 31 bostäder har rasat. Sex garage med fem bilplatser vardera har förstörts.
Källa: NTB

ANDRA LÄSER