USA hoppas på väg framåt med Nordkorea

USA hoppas på en upptining i den stelfrusna relationen med Nordkorea.Under sitt besök i Seoul uppger USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman att Washington vill se en "tillförlitlig, förutsägbar och konstruktiv" väg framåt i relationerna med Pyongyang.

USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman hälsar virussäkert på sin sydkoreanske motsvarighet Choi Jung-Kun i Sydkoreas huvudstad Seoul.
Förhoppningen är återupptagna samtal om nedrustning med målet att övertala Nordkorea att ge upp sin kärnvapenarsenal.
I juni erbjöd sig USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Sung Kim, under ett besök i Sydkorea att träffa representanter för Pyongyang "var som helst, när som helst, utan förutsättningar". Men Nordkorea gav inviten kalla handen och svarade att ett möte "inte skulle leda någonvart och bara ta upp dyrbar tid".
Enligt Wendy Sherman har USA nu ännu en gång erbjudit sig att sitta ner och samtala med Nordkorea.
– Vi känner alla med det nordkoreanska folket som står inför svåra omständigheter i och med pandemin och det den inneburit för deras livsmedelssäkerhet, säger Sherman till reportrar efter mötet med hennes sydkoreanske motsvarighet Choi Jung-Kun.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har medgett att "matsituationen är spänd" i landet. Nordkorea har hållit sina gränser stängda under pandemin vilket har lett till minskad import från Kina, varifrån Nordkorea importerar mat, bränsle och konstgödsel.
Sydkorea är andra anhalten på Wendy Shermans Asienturné, som inleddes i Japan i veckan. Efter ett stopp i Mongoliet landar hon på söndag i Kina för ett möte med utrikesminister Wang Yi i Tianjin sydöst om Peking – ett möte som tros bädda för ett kommande toppmöte mellan Joe Biden och Kinas president Xi Jinping, möjligen under höstens G20-möte i Italien.

ANDRA LÄSER