Två oljetankrar misstänks ha attackerats i Omanbukten

Två oljetankrar uppges ha attackerats i Omanbukten på torsdagsmorgonen. Besättningen på fartygen har evakuerats och en person uppges vara lindrigt skadad.

Flera fartyg uppges ha attackerats i Omanbukten. Arkivbild.
TT-AFP-Reuters
13.06.2019 10:41 UPPDATERAD 14.06.2019 10:13
Incidenten inträffar knappa månaden efter att fyra oljetankrar saboterades i regionen, något som höjt konfliktnivån mellan dess storspelare.
Omständigheterna kring vad som inträffat är fortfarande oklara men två fartyg ska vara skadade. Ett är norskägt och attacken ledde till att tankern ifråga sattes i brand. Incidenten inträffade mitt i Omanbukten mellan Förenade arabemiraten och Iran.
23 besättningsmän ska ha evakuerats, varav en ska vara lindrigt skadad. Norska VG uppger att besättningsmännen i huvudsak kommer från Ryssland, Georgien och Filippinerna.
Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom attacken.

Fler fartygssabotage

Ytterligare ett fartyg ska ha skickat signaler om sjönöd. Någonting, oklart vad, ska ha orsakat ett hål i skrovet strax ovanför vattenytan, enligt ett uttalande från fartygets ägare som Bloomberg hänvisar till. Alla 21 besättningsmän ska befinna sig i trygghet och fartyget riskerar inte att sjunka.
För en månad sedan var fyra fartyg, varav ett norskägt, inblandade i en liknande incident i området, vilket har lett till ett höjt tonläge mellan framför allt USA och Iran. Sedan dess har anklagelserna haglat mellan regionens politiska storspelare.

Stat kan ligga bakom

I flera uttalanden har John Bolton, den amerikanske presidenten Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, anklagat Iran för att ligga bakom sabotagen. Iran har konsekvent avvisat anklagelserna.
Sabotagen utfördes troligen av en stat, slog en rapport från Förenade arabemiraten fast förra veckan. Rapporten har överlämnats till FN:s säkerhetsråd men det är fortfarande ingen som har tagit på sig sabotagen.
Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom de senaste attackerna i Omanbukten.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER