Bratislava är närmare än du tror

Med drygt 400 000 innevånare är Bratislava en av Europas minsta huvudstäder. En timmes resa från Wien är livsrytmen behaglig, historiens vingslag ständigt närvarande och restaurangpriserna förbluffande låga.

Från ankomsthallen på Wiens internationella flygplats Schwechat är det bara några meters promenad till en hållplats med skylten Bratislava.
Den knappt timslånga resan i supermodern slovakisk buss tar oss för 5,50 euro omärkligt över den gräns som en gång utgjorde Europas järnridå. Nu är den ett minne blott. Först mot slutet av resan, när skyltarna utanför bussfönstret bytt språk, märker vi att vi är i Slovakien.
Staré Mesto, Gamla Stan, är en naturlig utgångspunkt för sightseeing. Till fördelarna med Bratislava hör att stadskärnan är så komprimerad att man lugnt kan spankulera omkring i de centrala delarna utan att riskera att gå vilse.
Till stadens charm hör också att den inte alls är lika turistiskt exploaterad som exempelvis Prag.
Bronsstatyn av en napoleonsk soldat hör till Bratislavas givna sevärdheter.

Statystad

Centralt i Gamla Stan ligger Hlavné námestie (Huvudtorget) med bland annat gamla rådhuset från 1400-talet, Maximilians fontän från 1500-talet samt bronsstatyn av en napoleonsk soldat.
Direkt söder om torget där Laurinská- och Panská-gatan möts finns Bratislavas mest fotograferade staty Čumil. Ordet kan översättas med "Betraktaren" och Čumil är en bronsfigur som nyfiket tittar upp från en gatubrunn.
Vid ändan av Panská-gatan ligger den gamla kröningskyrkan Sankt Martins dom, invigd 1452. Mellan 1500- och 1700-talet kröntes här elva ungerska kungar samt åtta av deras hustrur (Slovakien var i närmare tusen år en del av Ungern).
Nu är vi nära Bratislavas slott, landets mest kända turistattraktion, omöjligt att missa där det ståtar 85 meter ovanför Donau. Det byggdes ursprungligen redan på 900-talet i form av ett stenslott och har under historiens gång byggts om och återuppbyggts i olika stilar.
Vid klart väder kan man här uppifrån titta in i både Ungern och Österrike, med landets karakteristiska väderkvarnar.
Direkt öster om slottet ligger Námiesti Alexandra Dubčeka, en sevärd minnesplats med byst av Pragvårens ledare Alexander Dubček som var slovak.

Gratis sightseeing

Tillbaka in i Gamla stan passerar vi, snett nedanför kröningskyrkan, Hviezdoslavovo námestie (Hviezdoslavovo-torget) uppkallat efter en slovakisk poet. Det ligger mellan slovakiska nationalteatern och Nový most (Nya bron) som leder över Donau.
Det är en trevlig plats med grönska och här stöter vi plötsligt på slovakiskan Simona Urminská, som bär en skylt om gratis sightseeing.
– Vi är ett femtontal guider som kostnadsfritt tar turister runt i Gamla Stan och upp till slottet, berättar hon och tillägger på vår fråga att deltagarna brukar ge en slant efteråt.
- Slovakien har utmärkt öl, förklarar Radoslav Mizera som är Bratislavčan, det vill säga infödd här.
Bratislava är fullt av små mysiga butiker och här betalar man också i euro.
Dags för en matbit. Café Mondieu på Panská-gatan har förutom läckra bakverk även en del lättare maträtter.
– Ett av mina favoritställen, förklarar Radoslav Mizera som just är i färd med att hugga in på en fransk löksoppa.
Han visar sig vara äkta Bratislavčan, det vill säga född och uppvuxen i staden.

Fler tips till HBL:s läsare?

– Bratislavský meštiansky pivovar på Dunajská-gatan har utmärkt öl och lokal mat. Jag kan också rekommendera Beer Palace på Gorkého-gatan samt Cafe Verne vid Hviezdoslavovo-torget.
– Pröva exempelvis bryndsové halušky, en sorts gnocchi-liknande rätt med bacon och friterad getost! Så har vi en egen variant av coca-cola som kallas kofakola.

Slovakiska delen

Efter matpausen promenerar vi västerut, över Kamenné námiesti mot varuhuset Tesco.
Restaurang Funus på Prokopa Veľkého rekommenderas av Matti Ranta-Krenkku som kan Bratislava utan och innan.
– Nu har vi lämnat turistkvarteren. Här börjar den slovakiska stadsdelen, förklarar vår ciceron finländaren Matti Ranta-Krenkku som bott över tio år i Bratislava och driver resebyrån Normidmatkat.
Att han har rätt märks bland annat på alla restauranger som skyltar om Denné menu (Dagens rätt), lunchsoppa och varmrätt för runt fyra euro. Här ligger bland annat turistattraktionen Modrý kostolik, en kyrka helt målad i blått.
– En av de intressantaste gatorna här heter Grösslingova. Där finns allt från köttbutiker till biografer och antikvariat, tipsar Matti Ranta-Krenkku.
Den slovakiska huvudstaden klyvs i två delar av floden Donau. Nya bron, även kallad SNP-bron eller UFO-bron, leder över till södra stadsdelen Petržalka. Vid södra sidan av bron finns ett 95 meter högt utsiktstorn med en restaurang benämnd UFO.
Centrala delarna av Bratislava utforskas bäst till fots. Vill man längre bort har staden ett utmärkt spårvagnsnät.
Petržalka hyser ett enormt bostadskomplex, initierat på sent 50-tal och i dåvarande öststatssocialismens "Fifty shades of grey".
– På senare år har områdets status dock höjts enormt och när ytterfasaderna målas om måste nu tre färger användas.
– I Petržalka ligger också Europas äldsta offentliga park Sad Janka Kráľa från kejsarinnan Maria Theresas tid, tipsar Matti Ranta-Krenkku.
Från presidentpalatset (även känt som Grassalkovich-palatset) på Hodžovo námiesti i Gamla Stan tar vi trådbuss (203 eller 207) upp till hållplats Búdková. Därifrån är det bara några minuters promenad till minnesområdet Slavin.
– Detta är primärt en minnesplats för runt 7 000 sovjetiska soldater som stupade under andra världskriget. Men det är också en fantastisk utsiktsplats, konstaterar vår ciceron.

Har han något "smultronställe" att dela med sig av till läsarna?

– Jodå, det heter Funus och är en restaurang på Prokopa Veľkého, en kort promenad från Slavin. Deras ölträdgård är väldigt trevlig.
Så beger vi oss dit, intar dagens lunch för en spottstyver och unnar oss några stop av det ljusa tjeckiska ölet Svijanská Desítka för 1,60 euro halvlitern. Skulle det nu svida i plånboken kan tilläggas att krogen även erbjuder tre deciliter för 1, 10 euro.

Bratislava

Finnair flyger direkt från Helsingfors till Wien och sedan är det bara knappt en timmes bussresa till den slovakiska huvudstaden. Det går också att exempelvis flyga från Helsingfors till Prag med Czech Airlines och där byta med samma bolag till Bratislava.
Bratislava har en väl fungerande lokaltrafik, men man måste köpa biljetter i förväg. Ett tips är "Bratislava Card", som förutom fritt åkande även erbjuder en timslång guidad stadspromenad samt olika rabatter: https://www.visitbratislava.com/bratislava-card/buy-card/.
Slottet Devin ("Hrad Devin"), en dryg mil nordost om Bratislava, är ett populärt utflyktsmål. Dit tar man sig exempelvis med buss 29 från hållplatsen Most SNP, invid "Nya bron".
Slovakerna har euro som valuta. Funderar man på en utflykt till närbelägna Ungern eller Tjeckien är det dock forint respektive koruna som gäller.
Officiell turistsajt för Bratislava: https://www.visitbratislava.com/.
ANDRA LÄSER