Crista Granroth i Helsingfors: ”Jag skulle önska att vi hade fler finlandssvenska poliser”

Helsingforspolisen har ett fyrtiotal svenskspråkiga poliser. – Många gånger går det ju att sköta saker på finska. Men det är inte rätt. Vi borde skärpa oss på den punkten, säger polisen Crista Granroth.

Crista Granroths råd till alla svenskspråkiga är att säga till att du vill bli förhörd på svenska, speciellt om du upplever att känslospråket är svenska. – Var modig. Man ska inte vara snäll och säga att det är okej.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
06.03.2023 05:00 UPPDATERAD 06.03.2023 06:53
Crista Granroth är tillbaka i polishuset i Böle efter några år hos Centralkriminalpolisen. Hon är en av få svenskspråkiga poliser i Helsingfors.
– Jag skulle önska att det fanns många fler finlandssvenska poliser. Och att attityderna till svenska språket skulle vara annorlunda. Och nu talar jag inte bara om polisen, utan om att vi borde vara stolta över att det här är ett tvåspråkigt land.
Granroth jobbar som utredningsledare. Det innebär att det är hon som bestämmer när ett fall blir sekretessbelagt, när en persons telefon får avlyssnas och när någon ska gripas. Hon yrkar också på när någon ska häktas.

ANDRA LÄSER