Coronaviruspandemin har satt stopp för idrotten i världen och i Finland. Så gott som samtliga bollsportserier avslutades utan att en mästare utsågs och vårens och sommarens tävlingskalendrar har tömts helt.
Då idrotten står stilla och idrottarna inte kan tävla ställs idrottsgalorna nästa år inför flera dilemman: Hur ska man kunna premiera idrottare då de inte tävlat? Ska man arrangera en idrottsgala då idrottarna inte kunnat bjuda på känslor, underhållning och makalösa prestationer i år?
Åsikterna på finlandssvenskt och finskt håll går delvis isär.
– Vi har funderat och diskuterat Idrottsgalan med personalen och den ska tas upp på styrelsemötet i maj, säger Jeanette Harf från Finlands Svenska Idrott, huvudansvarig för Idrottsgalan.
– Vi anser inte att det är passande att arrangera en påkostad gala i traditionell form samtidigt som idrottsföreningarna har ekonomiska problem.
Det finns många frågetecken som FSI måste reda ut och den finlandssvenska idrottsgalans öde för nästa år är inte fastslaget.
– Den traditionella idrottsgalan är lika hotad som alla andra idrottsevenemang, säger Harf.
En stor fråga som påverkar hela FSI:s verksamhet är hur det går med det stöd som Veikkaus står för varje år.
Då spelmonopolets spelautomater är stängda samtidigt som också vadslagningen på idrott nästan dött ut är det klart att Veikkaus intäkter minskar och då finns det en stor risk att också pengarna bolaget ger till idrotten minskar i samma utsträckning.
– En annan sak som vi också väntar på är att statsrådet skulle komma med ett beslut om stödpaketet till idrotten och hur det ser ut. Jag hoppas att ministeriet har en plan för det, säger Harf.
Finska galan hålls i januari
Den stora finländska Idrottsgalan (Urheilugaala) har inga planer på att ställa in galan 2021.
– Våra förberedelser pågår normalt och vi jobbar för att arrangera en lyckad gala nästa år, säger Idrottsgalans generalsekreterare Riia Martinoja.
– Idrottsgalans främsta uppgift är att lyfta fram och visa uppskattning för idrotten i Finland och i samhället. Det behövs mer än någonsin just nu.
Martinoja säger att idrotten är oerhört viktig för finländarna och att det märkts speciellt bra i vår då Idrottsfinland står stilla. Samtidigt som Idrottsgalan vill hylla den finländska idrotten säger generalsekreteraren att galan inte är beroende av att det pågår tävlingsidrott.
– Den här situationen har fört fram många nya sätt att idrotta och vi har fått se hur viktiga idrottsföreningarna och deras verksamhet är, säger hon.
– Idrotten är full av inspirerande historier.
Idrottsgalorna
Den finlandssvenska Idrottsgalan arrangeras av Finlands Svenska Idrott och har arrangerats sedan 2007.
Priskategorier: Bragdmedaljen, Ungdomspriset, Årets förening, Årets tränare, Årets skola i rörelse.
Idrottsgalan (Urheilugaala) arrangeras av Finlands olympiska kommitté, Finlands paralympiska kommitté, Yle, Veikkaus och Starsquad och har arrangerats sedan 2008.
Priskategorier: Årets idrottare, Årets tränare, Årets lag, Årets unga idrottare, Mest spännande ögonblick (Sykähdyttävin hetki), Livsverk, Idrottens välgörare, Genombrott, Bakgrundskraft, Förebild, Finlands mest aktiva arbetsplats, Årets förening, Finlands mest rörliga kommun.
Samtidigt som Idrottsgalans maskineri mal på och planerna för galan i januari utformas är det klart att galan påverkas av coronapandemin.
– Det blir en annorlunda gala. Den här situationen ger oss möjligheten att göra något annorlunda och nytt och också fundera på vad hela situationen för med sig för nytt till idrotten, säger Martinoja.
Vad händer med priserna?
Då idrottarna inte kunnat prestera och vinna medaljer och nå framgångar i år och risken finns att det mesta av idrotten står stilla också i höst och i vinter måste idrottsgalorna se över sina priser.
Att dela ut utmärkelser för Årets idrottare, årets tränare och i många andra klasser är kanske inte aktuellt.
– Det är också något vi måste se över. Det blir ojämlikt mellan grenarna då en del inte tävlat medan andra kanske gjort det, funderar Harf.
– Vi är öppna för nya tankar och idéer.
Också Idrottsgalan funderar på att tänka om gällande priser som delas ut.
– Vi får anpassa priserna till den nya verkligheten vi lever i. Idrotten är full av fina och inspirerande historier och nu har vi en annan möjlighet att lyfta fram människor och fenomen. Vi kan bredda vår syn i den här situationen, säger Martinoja.
– Jag vill inte tala om att några pris skulle falla bort, men vi kanske kan ta med händelser och prestationer från ett längre perspektiv.
ANDRA LÄSER

Salutorget
Sista fiskförsäljaren lämnar Salutorget: ”Varför komma till torget för ett paket fisk när du får allt från ett köpcenter”
31.03.2023 17:03

Estland
Ilves gillade aldrig den finska storebrorsmentaliteten – Estland förstår Ryssland, säger landets förra president
01.04.2023 05:01

Ryssland
Kreml har en plan för Finland, säger expert – ”Högsta prioritet att stoppa Natomedlemskapet”
30.03.2023 05:01

