Skandal när rysk stjärna dök upp i världscupen – ”de vill markera”

Skidstjärnan Julia Stupaks närvaro förorsakade högljudda protester i Toblach, där världscupen fortsätter under helgen.

Skidstjärnan Julia Stupak väckte uppmärksamhet under världscupen i Toblach. Arkivbild.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
03.02.2023 16:44
En del av de internationella skidåkarna trodde kanske inte sina ögon när de såg Julia Stupak träna på samma skidspår i italienska Toblach. Tävlingsspåren är avstängda för utomstående, men Stupak bar en FIS-väst som indikerade att hon är ackrediterad som deltagare. 
– Jag blev överraskad. Samtidigt har jag hört att hon också var i Livigno för ett par veckor sedan, säger Tiril Udnes Weng till VG.
Ryska och belarusiska skidåkare har varit avstängda från internationell tävling sedan i mars förra året. Bakgrunden är Rysslands invasionskrig i Ukraina. Det är oklart vem som gett henne en FIS-väst.
– Jag hörde att Julia Stupak var där. Jag visste inte att hon var i tävlingsspåren med en väst, men det ska ha skett och vi vet varifrån hon fick dräkten, säger tävlingsdirektör Michal Lamplot till NRK.
– Vi pratade med laget och sade dem att dräkten endast är till för utövare som ska delta i loppet, och att det inte ska ske på nytt. 
Den ryska landslagstränaren Jurij Borodavko bekräftar för ryska  Match TV att Stupak tränar i Italien för höjdens skull. Hon förbereder sig för den ryska cupens höjdpunkt.
– Om nån är missnöjd med att hon tränar på världscupens skidbanor, kan de hålla det för sig själva. Hon kan vara var hon vill, säger Borodavko till Match TV.
Stupaks tidigare tränare, Italiens landslagstränare Markus Kramer, förnekar för NRK att han skulle ha gett henne en FIS-väst. Det är dock ett mysterium varför Stupak valde att träna i världscupens tävlingsspår. Det råder inte brist på skidspår i området kring Toblach.
– Min omedelbara tanke är att de har fått såpass mycket självtillit de senaste dagarna efter stödet från IOK att de vill markera vad som snart är verklighet för alla, säger NRK:s sportkommentator Jan Petter Saltvedt.
Internationella olympiska kommittén IOK har öppnat för att ryska och belarusiska idrottare så småningom kan få tävla som neutrala idrottare. Både Finlands olympiska kommitté och Finlands Skidförbund motsätter sig starkt att låta dem tävla innan det är fred i Ukraina. 
Ryssland har begått en rad krigsbrott i Ukraina. Kriget har krävt minst 10 000 civila dödsoffer. Miljoner har drivits på flykten. Stupak blev befordrad till kapten i ryska militären efter Rysslands OS-guld i stafett förra vintern.

ANDRA LÄSER