Dramatiskt lopp i regniga Tyskland – Verstappen vinnare, Bottas kraschade

Sju förare ur spel, katastrof för Mercedes och ett lysande lopp av Sebastian Vettel. Tysklands GP innehöll det mesta och bjöd på underhållning för hela slanten.

Väderförhållandena i Tyskland var minst sagt utmanande.
I tio GP-tävlingar fick förarna köra om segern i relativt torra förhållanden. I det elfte var regnet framme och dirigerade loppets gång.
Redan inför starten var det oklart om man kunde inleda Tysklands GP på banan i Hockenheim enligt normal kutym. Ett uppvärmningsvarv blev till tre då tävlingsarrangörerna funderade på om banan var i skick för tävlan. Men så kom det gröna ljuset och säkerhetsbilen styrde in till depån.
Direkt från start kunde åskådarna se att den blöta banan var riktigt hal. Förarna körde ytterst försiktigt och ändå slant bilarna stundvis. I två varv hann man köra innan säkerhetsbilen var tillbaka. Detta efter att Racing Points Sergio Perez snurrat av banan och åkt in i sargen.
Säkerhetsbilen blev ingen engångsföreteelse på Hockenheimring då förare fortsatte att åka ut i snabb takt. Under det 29:e varvet tappade Ferraris Charles Leclerc greppet och slirade in i skyddsväggen – varvet därefter gjorde tävlingsledande Lewis Hamilton samma misstag på samma plats. Resultatet var att monegaskens lopp fick ett abrupt slut medan Hamilton klarade sig till depån, men med förstörd framvinge och ett totalt oförberett depåteam.
Incidenten kostade Hamilton fyra platser och dessutom dömdes britten till ett fem sekunders tidsstraff för att ha tagit sig till depån på fel sida av en kon.
Hamilton kämpade sig dock upp trots tabben och tack vare ytterligare en säkerhetsbil kämpade han åter om segern tillsammans med Red Bulls Max Verstappen och Mercedes finländare Valtteri Bottas.
Men om tidskvalet slutade i katastrof för Ferrari så förblev hemmaloppet i Tyskland ett fiasko för Mercedes. Hamilton avtjänade sitt tidsstraff och föll långt bak i och med ännu en miss, medan Bottas som åkt tryggt ända till varv 57 kraschade bilen efter att ha åkt ut i en kurva. Stallchefen Toto Wolff visades banka näven i bordet och begrava ansiktet i händerna i tv-sändningen.
Med de värsta konkurrenterna ur spel eller ordentligt efter på banan kunde därefter Verstappen åka till seger i Tyskland. Nederländaren, ökänd för att vara en aggressiv och tidvis hejdlös förare, körde tryggt och noggrant genom så gott som samtliga 64 varv.
Ferraris Sebastian Vettel tog vara på kaoset och jobbade sig i skymundan upp ur sista startrutan till andra plats. Trea kom överraskande nog Toro Rossos Daniil Kvyat.
Alfa Romeos Kimi Räikkönen, som startade ur ruta fem, lyckades hålla sig på banan. I och med det stökiga loppet föll dock Räikkönen till slut till en sjunde plats.
Totalt avbröt sju förare, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg, Charles Leclerc, Lando Norris, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly och Valtteri Bottas, tävlingen i Hockenheim.

ANDRA LÄSER