HS: Liike Nyt behöver inte följa samma bestämmelser för valfinansiering som partierna

Riksdagsledamot Harry Harkimos rörelse Liike Nyt binds inte av samma bestämmelser för valfinansiering som partierna, skriver Helsingin Sanomat.

Den politiska rörelsen Liike Nyt, som den tidigare samlingspartisten Harry Harkimo grundat, har ännu inte beslutat om den ställer upp kandidater i vårens riksdagsval. I en intervju för HBL sade Harkimo nyligen att rörelsen fattar sitt beslut i oktober.
Eftersom Liike Nyt inte är ett parti skulle rörelsen få ställa upp kandidater som en valmansförening. Enligt Helsingin Sanomat innebär det att Liike Nyt inte binds av samma bestämmelser för valfinansiering som de egentliga partierna.
– Lagen beaktar inte sådana här föreningar eller andra liknande organisationer, men om en sådan här organisation finansierar en kandidats kampanj måste kandidaten i vanlig ordning redogöra för sin finansiering, säger Klaus Krokfors, ledande redovisningsrevisor på Statens revisionsverk (SRV), till HS.
Till skillnad från partierna är en förening som Liike Nyt ändå inte tvungen att redovisa sina valkampanjers utgifter och finansiering, vilket i teorin kan leda till att en del av Liike Nyts valfinansiärer förblir okända. Det skulle emellertid endast gälla för kandidater som inte blir invalda eftersom lagen förutsätter att alla som blir invalda i riksdagen redovisar för sin kampanjfinansiering.
Harry Harkimo själv intygar i HS intervju att Liike Nyt kommer att redovisa allt som lagen och bestämmelserna kräver.
– Först funderar vi på om vi ställer upp i valet och sedan ser vi på finansieringen, säger Harkimo till HS.
ANDRA LÄSER