Amerikanska delstater nobbar nordiska banker

Flera amerikanska delstater svartlistar banker som anses ha en för negativ inställning till fossil energiproduktion. På listan finns bland andra Nordea och Danske Bank.

Texas med sin stora oljeindustri har valt att svartlista banker som anses för negativt inställda till fossil energiproduktion.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
12.01.2023 05:01 UPPDATERAD 12.01.2023 09:50
Kentucky är den senaste i raden av delstater som svartlistar banker som anses förhålla sig för restriktivt till fossil energiindustri. Om inte bankerna på listan ändrar inställning säljer Kentucky ut sina innehav i dem, heter det i ett pressmeddelande från början av januari.
På Kentuckys svarta lista finns de nordiska bankerna Nordea, Danske Bank, Handelsbanken och Swedbank.
Kentuckys republikanska finanschef Allison Ball säger i pressmeddelandet att Kentucky är en fossilbränsleproducerande delstat. Därför är det viktigt att de banker som delstaten väljer att placera sina pengar i också stöder den fossila industrin.
Ball säger i pressmeddelandet att energiindustrin står för närmare 8 procent av alla arbetstillfällen i Kentucky. Industrin är viktig för delstatens ekonomi och företag som bojkottar fossila bränslen slår med avsikt ner på delstatens livsvillkor, heter det i pressmeddelandet.
”Vi kan inte låta de industrier som är kännetecknande för Kentucky ta skada”, skriver Ball på Twitter. 
Före Kentuckys har också de republikanskt styrda West Virginia och Texas beslutat bojkotta banker som enligt deras åsikt förhåller sig negativt till den fossila energiindustrin. Förutom de nordiska bankerna finns bland andra Black Rock och BNP Paribas på den svarta listan.
Flera andra delstater förbereder liknande åtgärder.
Många av de banker som Kentucky, West Virgina och Texas nu väljer att bojkotta är medlemmar av FN:s Net-Zero Banking Alliance. Det är en global allians som för samman existerande och nya initiativ för koldioxidneutralitet inom finansbranschen. Också Nordea är medlem, liksom Ålandsbanken.
Enligt tidningen Dagens Industri har ingen av de berörda bankerna på Stockholmsbörsen, Nordea, Handelsbanken och Swedbank, förändrat sina riktlinjer på grund av bojkotten. Swedbank bekräftar att Texas pensionsfonder har sålt sina innehav i banken, men påpekar att det var litet – totalt motsvarande 0,03 procent av kapitalet.
Enligt DI har priset för att svartlista en del stora amerikanska banker blivit högt för Texas. Bland annat har det betytt ökade kostnader för delstatens obligationslån.
Nordea är försiktig i sin kommentar och svarar på HBL:s fråga per e-post. 
"Vi är medvetna om att en del delstater i USA har föreslagit eller tagit i användning reglering, som strävar efter att förhindra att faktorer som miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning används vid bedömningen av placeringar. Vi vet att en del delstater dragit bort sina placeringar hos stora, amerikanska förmögenhetsförvaltare. Vi har inte kännedom om att några sådana åtgärder skulle ha riktats mot värdepapper emitterade av Nordea", svarar banken. 

ANDRA LÄSER