Författaren Pentti Holappa död

Författaren Pentti Holappa har avlidit, uppger hans långvariga vän Samuli Vierikko för FNB. Holappa avled på tisdagen i sitt hem i Helsingfors. Han blev 90 år gammal.

Pentti Holappa 1927–2017.
Pentti Holappa belönades med flera priser under sin karriär. 1998 fick han Finlandiapriset för sin roman Ystävän muotokuva, som handlar om homosexualitet, vänskap och om att skapa konst.
– Det var ju en ganska modig bok. Jag har levt ganska öppet, så boken var alltså inte som att jag kom ut ur garderoben. Men många blev säkert chockade, fast inte jag, sade Holappa i en FNB-intervju 2007.

Aktiv socialdemokrat

Holappa skrev bland annat diktsamlingar, romaner, noveller, pjäser och hörspel. Verk av honom har översatts till svenska och flera andra språk, bland annat franska, engelska och tyska.
Holappa var född 1927. Under sitt liv var han också bland annat kolumnist på Helsingin Sanomat på 1960- och 70-talet och kulturkorrespondent i början av 1960-talet. På 60-talet var han också chefredaktör för tidningen Ajankohta en kort tid.
Holappa var också känd som en aktiv socialdemokrat. Han var andra undervisningsminister 1972 i Rafael Paasios socialdemokratiska minoritetsregering.
ANDRA LÄSER