Popmusikens koltrast Paul McCartney fyller 80 år

Gratulerar på födelsedagen på lördag, Paul! Din mångsidiga musikalitet har glatt oss under sex decennier och fortsätter göra det.

Paul McCartney fyller 80 år lördagen den 18 juni och är fortfarande aktiv som musiker. Bilden är från en konsert i Hollywood 2017.
17.06.2022 05:01 UPPDATERAD 17.06.2022 10:38
Koltrasten är Paul McCartneys favoritfågel. Ett urval av hans lyrik heter Blackbird Singing och en av hans mest älskade sånger är Blackbird på dubbelskivan The Beatles (The White Album).
Sången om koltrasten visar upp flera typiska drag hos McCartney. Dess melodi har spår av gospel, country och blues, enligt musikvetaren Wilfrid Mellers analys iTwilight of the Gods (1973). Dessutom är den till en del inspirerad av Johann Sebastian Bachs bourrée i e-moll. Orden gäller koltrasten, som kan ha fått en impuls av en koltrast i Indien, men också symboliskt står för den afrikanskamerikanska medborgarrättskampen som Beatles stödde bland annat genom att hålla fast vid att inte bara vita fick gå på deras konserter i USA.
Allt man hör på låten är en koltrast, McCartneys röst, hans Martin D-28 akustiska gitarr och fotstampande. Sången är bara drygt två minuter lång, men behövde 32 tagningar innan Paul – sir Paul sedan 1997 – var nöjd.

ANDRA LÄSER