Missnöjet med May växer – en handfull ledamöter kan skapa förtroendevotum

Efter att ha förlorat två ministrar på kort tid kommer nästa bakslag för premiärminister Theresa May. 40 partikollegor i brittiska underhuset deklarerar att de saknar förtroende för henne. Om ytterligare åtta ansluter sig kan det leda till en omröstning om partiledarskapet.

Theresa Mays ställning har varit i gungning sedan hon missbedömde Torypartiets position i nyvalet i somras.
Den brittiska premiärministern Theresa May står inte högt i kurs i det egna partiet, rapporterar The Sunday Times. 40 av Torypartiets totalt 315 parlamentsledamöter har bestämt sig för att skriva under ett brev där de förklarar att de inte längre tror på May. Om ytterligare åtta ansluter sig kan det leda till en omröstning om partiledarskapet.
Mays situation har varit skakig allt sedan hon misslyckades med att stärka sin makt i sommarens nyval. Regeringens brexitförhandlingar med EU går trögt, och Torypartiet är kluvet. De senaste två veckorna har dessutom två ministrar fått avgå; försvarsminister Michael Fallon efter sexanklagelser och biståndsminister Priti Patel efter att det avslöjats att hon haft hemliga möten med höga israeliska företrädare.
Också utrikesminister Boris Johnson är i blåsväder efter att sannolikt ha förvärrat situationen för en fängslad brittisk-iransk kvinna i Iran med ett obetänksamt uttalande. Johnson har tidigare kritiserats efter ett antal klumpiga uttalanden.
Även Mays biträdande premiärminister, Damian Green, utreds för sexuella trakasserier.
Om May förlorar en partiledaromröstning, kommer hennes efterträdare att ta över både partiledarskapet och premiärministerposten.

ANDRA LÄSER