Luftstridsexpert: Tydliga bilder bevis på god beredskapsnivå

Fotografierna på de ryska jaktplan som misstänks ha kränkt finskt luftrum är så tydliga att de inte lämnar rum för några tolkningar, trots att Ryssland bestrider luftrumskränkningen. – Bilderna bevisar att vår beredskapsnivå är god, säger huvudläraren i luftstridslära, Saku Joukas, vid Försvarshögskolan.

Att knäppa bilder av hög kvalitet från ett jaktplan som färdas i rasande fart är ett bevis på stor yrkesskicklighet hos piloten. I synnerhet nattliga rekognoseringsfotografier svåra att lyckas med, säger Saku Joukas vid Försvarshögskolan. Bilden publicerades på Försvarsmaktens Twitterkonto.
Försvarsmakten valde att snabbt publicera bilder på de två ryska SU-27-jaktplan som misstänks ha kränkt det finska luftrummet utanför Borgå på torsdagseftermiddagen och kvällen. Efter den första luftrumskränkningen meddelade Ryssland att alla landets plan flyger i enlighet med internationella regler, men finska Flygvapnets skarpa bilder talar sitt tydliga språk.
– Flygvapnet har gått ut med att man har identifierat två misstänkta gränsöverträdelser. Det är ett bra bevis på att vår beredskapsnivå är god. Finlands beredskapsnivå justeras ständigt, vi gör lägesbeskrivningar dygnet runt och om tröskeln att göra rekognoseringsflygningar överskrids, kan vi sända ut jaktplan, för att identifiera och fotografera planen, säger huvudläraren i luftstridslära, Saku Joukas, vid Försvarshögskolan.
Att knäppa bilder av hög kvalitet från ett jaktplan som färdas i rasande fart är ett bevis på stor yrkesskicklighet hos piloten. I synnerhet nattliga rekognoseringsfotografier svåra att lyckas med.
– Av egen erfarenhet vet jag att det är en mycket krävande uppgift. Man måste flyga nära inpå det andra planet, därefter slå på en strålkastare, varefter man tar fotografiet med en vanlig handkamera. Samtidigt ska man följa internationella luftfartsregler, säger Joukas.

Rysk luftstridsövning inleddes samtidigt

Samma dag som de misstänkta luftrumskränkningarna ägde rum, informerade Rysslands försvarsministerium att man hade inlett en luftstridsövning i Östersjön. Joukas tar inte ställning till om det finns ett samband mellan den ryska luftstridsövningen och de två misstänkta luftrumskränkningarna. Men på ett allmänt plan kan han berätta vad den ryska luftstridsövningen går ut på.
– Ryska försvarsministeriet har själv informerat att en enhet MIG-29-plan från Kursk har flugit över till Kaliningrad för att medverka i övningen ovanför Östersjön. Från Kaliningrad medverkar SU-24:or och SU-27:or. Det är frågan om en taktisk krigsövning där man ska hindra simulerade luftanfall, säger Joukas.

ANDRA LÄSER