Caster Semenya sin dom på onsdag

Caster Semenya Bild: Stringer

På onsdag klockan 13 meddelar Idrottens skiljedomstol, Cas, domen i fallet med 800-metersstjärnan Caster Semenya.

Den 28-åriga sydafrikanskan har överklagat Internationella friidrottsförbundets (IAAF) beslut om regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare, som har extremt höga halter av testosteron.

IAAF beslutade först att de nya reglerna skulle införas i november förra året. Men sköt sedan på införandet för att invänta Cas beslut.

Semenya, tvåfaldig OS-guldmedaljör, har dominerat på 800 meter sedan hon slog igenom som 18-åring vid VM i Berlin 2009. Hon har tidigare sagt att hon vägrar medicinera sin höga testosteronhalt.

Under de sydafrikanska mästerskapen i förra veckan vann Semenya på 5 000 meter. Långdistans skulle kunna vara ett alternativ för Semenya, om hon inte tillåts tävla utan medicinering på medeldistans.

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Källa: Karolinska Institutet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning