Cas-juristens drag: "Johaug har tydligen fått nya sponsorer"

Skidsäsongen drar snart i gång och då är de norska dopningsfallen aktuella igen, Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Olli Rauste riktar en pik mot Norge och dopningsfällda Therese Johaug.

Cas-juristen Olli Rauste är fortfarande förvånad över hur väl skidstjärnan Therese Johaug har behandlats i Norge. Inte bara har Skidförbundet betalat hennes avsevärda rättegångskostnader – hennes sponsorer har försäkrat att deras samarbete fortsätter.

– I andra länder bryter sponsorerna samarbetet direkt om en idrottsutövare åker fast för dopning. Men vi har kunnat läsa i tidningarna att Therese Johaug till och med fått nya sponsorer, säger Rauste.

– Det är tydligen lite skillnad mellan länderna.

För stränga straff?

Han uttalar sig i en paneldiskussuion under det nordiska idrottsrättsliga seminariet i Helsingfors – ett seminarium som blev högaktuellt på grund av de senaste tidernas dopningsfall. Övriga paneldebattörer: Norges skidförbunds advokat Anne-Lise H Rolland och Cas-juristen Markus Manninen som var med om att fälla Therese Johaug.

– Jag tycker att vi borde föra en diskussion om straffskalan när det gäller oavsiktlig dopning, i synnerhet då den förbjudna substansen inte medfört någon förhöjd prestationsförmåga, säger Rolland och avser då inte minst Johaugs arton månader långa avstängning.

Öppen behandling

Hon vill förståeligt inte uttala sig direkt om vare sig Martin Johnsrud Sundby eller Therese Johaug, hennes första fall som Skidförbundets advokat. Men hon betonar att skiljedomstolsbehandlingen borde vara mer öppen – både Sundby och Johaug behandlades bakom stängda dörrar i Idrottens internationella skiljedomstol i Lausanne.

Johaug fälldes genom ett majoritetsbeslut. Det betyder att en av skiljedomarna var av annan åsikt. Vi får aldrig veta vem det var och hur han resonerade.

– Det är inte bra, åtminstone inte i den kultur jag kommer ifrån, säger Rolland.

– Den avvikande åsikten skulle kunna markera om Johaug var ett gränsfall och skulle kunna ha konsekvenser för framtida fall.

Kommenterar inte

Ni vill förstås veta vad Markus Manninen har att säga om Johaugs fall. Men av förståeliga skäl är han tyst som en mussla när det gäller specifika detaljer. Han vill inte heller kommentera själva behandlingsproceduren i Cas.

– Vi följer bara reglerna och jag vill inte ta ställning till om de borde ändras eller inte.

Har du fått hatmejl från Norge efter den fällande domen?

– Jag kan inte kommentera det heller.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03