Carrie Lam: Nya lagar påverkar inte Hongkongs frihet

Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens. Bild: Vincent Yu/AP/TT

De nationella säkerhetslagar som Kina planerar att införa i Hongkong påverkar inte den självstyrande regionens fri- och rättigheter, enligt Hongkongs ledare Carrie Lam.

– Det finns ingen anledning för oss att vara oroliga, säger Carrie Lam vid sin veckoliga presskonferens enligt Reuters, utan att förklara i detalj hur Hongkong skulle upprätthålla de friheter som kännetecknat regionen sedan överlämnandet från Storbritannien till diktaturen Kina 1997.

Regimen i Peking är fast besluten att införa en nationell säkerhetslag i Hongkong, som bland annat skulle förbjuda separatism, omstörtande verksamhet och terrorism.

Lagen oroar

Då kinesiska utrikesministeriet sagt att fjolårets prodemokratiska protester till viss del utgjorde terrorhandlingar oroar sig många bedömare för att lagen ska användas för att kväsa demokratirörelsen. En annan farhåga är att Kinas underrättelsetjänster ska upprätta nya kontor i staden.

Hongkongs siste brittiske guvernör Chris Patten sade förra veckan i en intervju med The Times att "Hongkongs folk har blivit förrått av Kina". USA har hotat med ekonomiska sanktioner mot Kina om Hongkongs autonomi kringskärs.

Ber om förståelse

Lam uppmanar Hongkongborna att invänta detaljerna kring det nya lagförslaget och visa förståelse för varför lagen behövs.

– De senaste 23 åren har folk oroat sig gång efter annan för Hongkongs yttrandefrihet och rätten att demonstrera, men varje gång har Hongkong bevisat att vi upprätthåller och bevarar de värdena, säger Lam.

Tusentals demonstranter protesterade mot planerna på Hongkongs gator i helgen, och omkring 200 personer greps. Nya protester väntas på onsdag.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning