Carolus Enckell död

Konstruktivist. Carolus Enckell fotograferad på Galerie Forsblom 2008. Bild: HBL Arkiv/Tor Wennström

Bildkonstnären Carolus Enckell har avlidit. Han blev 72 år.

Carolus Enckell var ett av de stora konstnärsnamnen i Finland, känd för sitt konstruktivistiska måleri. Det nonfigurativa formspråket upphörde inte att fascinera honom.

I en intervju för Hbl erkände Enckell att han är utled på dem som anser att abstrakt konst är svår. Bildkonstens uppgift är inte att enbart underhålla, ansåg han.

I samma intervju avslöjade Enckell, som var son till bildkonstnären Torger Enckell, att föräldrarna hade varnat honom för att välja en konstnärlig bana. De tyckte att han skulle bli ekonom eftersom det skulle innebära ett tryggare liv.

Men är Carolus Enckell insåg att bildkonsten var hans kall var föräldrarna uppmuntrande, Ändå ogillade Torger Enckell abstrakt konst som han ansåg vara konst utan innehåll.

– Pappas kritiska attityd kom fram först när han var dement, konstaterade Enckell som beklagade att han och fadern aldrig diskuterade frågan.

Skönhet och tystnad

Hbl:s konstkritiker Erik Kruskopf har i en kolumn beskrivit Carolus Enckell som subtil och den mest oåtkomliga konstnären i den finländska nutidskonsten. Enligt Kruskopf är det just därför Enckells målningar alltid är en lisa att beskåda – de utstrålar skönhet och tystnad.

Carolus Enckell föddes i Helsingfors 24 maj 1945 och utbildade sig vid Fria konstskolan. Han debuterade som konstnär i slutet av 1960-talet och hade sin första separatutställning 1973. Senare kom han att verka som rektor för Fria konstskolan och som chefredaktör för tidskriften Taide (1984-90).

I Taide skrev Enckell framför allt ledare men också kommentarer till aktuella bildkonstfrågor och rapporter från sina talrika resor. Som ledareskribent utmärkte han sig för sin aforistiska stil.

Mitt språk är ej i orden, lyder mottot till en essä där Carolus Enckell introducerar ett urval av sina texter. Mottot är ett citat av Gunnar Björling. Samlingen gavs ut för tio år sedan.

Helsingfors Festspel utsåg honom till Festspelskonstnär 1990 och Svenska kulturfonden tilldelade honom sitt stora kulturpris 1999. Enckell belönades med Carnegie Art Award 2001 och med Pro Finlandia 2009.

För ett år sedan firades Enckell med en retrospektiv utställning på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors.

Carolus Enckell var gift med konstnären Silja Rantanen. Paret lämnade Helsingfors i slutet av 1990-talet och bosatte sig i Karis, i ett hus där de båda hade sin ateljé.

Enckell avled i sviterna av en långvarig sjukdom på måndagen. Helsingin Sanomat var först med nyheten. Dödsbudet har även bekräftats av galleristen – Galerie Forsblom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning