Carolina Hurricanes riskerar att förlora Aho – NHL:s galna dagar körde i gång

Har Carolina Hurricanes råd att förlora sin stjärncenter Sebastian Aho? Bild: Nick Wass/AP Photo

Artemij Panarin till Rangers, Sergej Bobrovskij till Panthers och bekant address för Valtteri Filppula. De första timmarna av NHL:s fria spelarmarknad bjöd på många stora kontrakt.

Kampen om den mest eftertraktade utespelaren på NHL:s fria marknad, ryska Artemij Panarin, slutade i New York Rangers fördel. Klubben bekräftade förvärvet på sitt Twitterkonto och Panarin har enligt uppgifter undertecknat ett sjuårigt kontrakt värt 11,6 miljoner dollar per säsong.

Den andra stora ryssen på den fria marknaden, målvakten Sergej Bobrovskij, flyttar som väntat till Florida Panthers.

Också Bobrovskij skrev på ett sjuårigt kontrakt och hans lön uppskattas ligga kring 10 miljoner dollar per säsong.

Utav finländarna hittade Valtteri Filppula en nygammal klubb i Detroit Red Wings. Veteranen spelade för organisationen från år 2005 till 2013. Hans kontrakt sträcker sig över två följande säsonger och är värt tre miljoner dollar per säsong.

Joonas Donskoi har ännu inte nämnts bland de bekräftade nyförvärven men ryktas vara på väg till Colorado Avalanche.

Bland de övriga stora fria spelarna hittade Wayne Simmonds till New Jersey Devils, Gustav Nyquist till Columbus Blue Jackets och Matt Duchene till Nashville Predators.

Dessutom meddelade Montreal Canadiens att man gjort en så kallad offer sheet till Carolina Hurricanes blåvita stjärnspelare Sebastian Aho. Finländaren är en begränsat fri spelare, vilket betyder att Carolina innehar hans rättigheter och har möjlighet att svara på Montreals erbjudande med ett likadant kontrakt, fem år med 8,4 miljoner dollar per säsong, och behålla Aho.

Om Carolina väljer att inte göra det och Aho byter klubb måste Montreal betala Carolina i form av tre draftval: ett i första rundan, ett i andra och ett i tredje.

Endast en gång under 2000-talet har en begränsat fri spelare faktiskt bytt klubb i samband med en offer sheet. Då var det frågan om Dustin Penner som flyttade från Anaheim Ducks till Edmonton Oilers inför säsongen 2007-2008.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning