Carlsson IFK:s hjälte i alla tiders comeback – "Allt är möjligt i slutspelet"

IFK:s Patrik Carlsson sätter segermålet i förlängningen. Bild: Lehtikuva / Tommi Anttonen

Patrik Carlssons magiska kväll med fyra mål och en assist bäddade för en av alla tiders comeback då IFK vände 0–5 och 2–6 till förlängningsseger 7–6 i Jyväskylä.

3 675 åskådare bjöds på en emotionell berg- och dalbana och en kväll de sent kommer att glömma också om de helst vill det.

Då IFK lämnade isen som segrare hade publiken bjudits på en av alla tiders slutspelsmatch i finländsk hockey.

– Det var en väldigt konstig match. Det hela börjar med en märklig rinkstuds och efter det kändes det som om allt gick mot oss. Det kändes väldigt tufft då, säger Patrik Carlsson efter matchen.

Det var nog inte många som trodde att IFK:s svenska förstärkning skulle vara den som fick sista skrattet i Jyväskyläkvällen.

Efter 10.34 spelat stod det 5–0 på tavlan och de flesta, ja säkert alla andra utom IFK-spelarna, trodde nog att JYP:s seger var hur säker som helst.

– Allt kan hända i slutspelet och vi har bestämt oss att vi måste tro på oss själva och fortsätta spela vårt eget spel oberoende av vad som än händer, säger Carlsson.

Och hur otroligt det än låter är det precis vad IFK gjorde. Efter att ha blivit totalt överkörda av JYP i inledningen, tvingats till ett tidigt målvaktsbyte då Kevin Lankinen ersattes av Atte Engren efter 3–0-målet, Engren släppte in två mål innan han ens hunnit bli varm i kläderna och det såg ut att råda allmänt kaos i laget klämde Carlsson plötsligt in 5–1 bakom Juho Olkinuora.

Bara 40 sekunder senare stod det 5–2 på tavlan och de mest optimistiska IFK-supportrarna kände hoppet tändas.

Det hoppet släcktes halvvägs in i matchen då Joonas Nättinen satte 6–2.

Eller hoppet borde ha släckts. Men den här säsongens upplaga av IFK är något utöver det vanliga. Det är inte bara en eller två gånger laget varit nere för räkning bara för att resa sig, vända underläge till seger i de mest hopplösa lägen.

– Som sagt så kan allt hända i slutspelet. Det gäller bara att fortsätta spela oberoende vad som än händer. Vi hade en tuff start på säsongen men har hela tiden trott på oss själva och vårt spel. Det gjorde vi också i dag, säger Carlsson.

Det är en rejäl underdrift. Då alla, utom IFK-spelarna, en andra gång redan räknade ut laget visade Carlsson varför han värvades till IFK.

Inom loppet av 28 sekunder i slutet av andra perioden satte han både 6–3 och 6–4. Och av bara farten spädde kedjekamraten Joonas Rask på till 6–5 framspelade av – Carlsson förstås.

I tredje perioden kom sedan den väntade kvitteringen då Juhani Tyrväinen satte 6–6. Och då alla i ishallen satt och väntade på att den första förlängningen skulle ta slut klev en svensk hjälte fram.

Carlsson petade in segermålet 6–7 och fullbordade vad som måste vara en av alla tiders comebackar i finländska slutspelshockey då bara 14 sekunder återstod av den fjärde perioden.

– Det är självklart kul att göra fyra mål. Men det hade inte spelat någon roll om vi inte vunnit matchen, säger Carlsson som samtidigt tog ledningen i slutspelets poängliga.

Han har noterats för 5+4 på fem matcher och formkurvan ser ut att peka spikrakt uppåt.

– Det är roligt att kunna vara med och bidra till segern men vi ska minnas att det här bara är en seger.

Men frågan är om det inte var mer än bara en seger. IFK hade kopplat ett litet grepp om kvartsfinalserien efter den klara hemmasegern i måndags bara för att inte bara tappa greppet utan placera det stadigt i JYP:s händer under onsdagens första 10 minuter. Att komma tillbaka från 0–5 och 2–6 och ta hem segern i förlängning på bortaplan kan vara helt avgörande för hela matchserien.

– Mentalt är vi väldigt starka och det finns en enorm potential i det här laget. Jag känner att vi växer mer och mer hela tiden och en sådan här seger ger självklart extra självförtroende åt laget, säger Carlsson.

Tack vare den makalösa vändningen och segern i Jyväskylä har IFK nu en 3–2-ledning i kvartsfinalserien och laget kan säkra en plats i semifinalerna på torsdagen då den sjätte matchen spelas i Helsingfors.

Carlsson vågar ändå inte gissa hurdan matchbilden då kommer att vara. Så mycket har de fem första matcherna skilt sig från varandra.

– Det vet man aldrig, säger han med ett brett leende.

– Men vi ska definitivt komma ut starkare än i dag. Vi måste ha mer fart och hålla pucken mera.

Om IFK lyckas få en bra start och sätta en eller ett par puckar i inledningen kan det bli svårt för JYP att resa sig. Laget såg rätt slaget och bedrövat ut efter den minst sagt tunga hemmaförlusten.

Men i den här matchserien ska man inte ta något för givet. Räkna med att det kommer att hända oväntade saker i torsdagens match.

JYP–HIFK 6–7 (5–2, 1–3, 0–1, 0–1) I: 2.35 Jarkko Immonen (Juuso Vainio–Jani Tuppurainen) 1–0, 8.17 Juuso Puustinen ( Jarkko Immonen–Jani Tuppurainen) 2–0 PP, 9.26 Mikko Mäenpää ( Miha Verlic–Joonas Nättinen) 3–0, 9.55 Jake Newton (Miha Verlic–Juha-Pekka Hytönen) 4–0, 10.34 Juha-Pekka Hytönen (Juuso Puustinen–Jake Newton) 5–0 PP, 14.53 Patrik Carlsson (Joonas Rask–Erik Thorell) 5–1, 15.33 Juha Jääskä ( Oliwer Kaski–Micke-Max Åsten) 5–2. II: 30.44 Joonas Nättinen (Mikko Mäenpää–Antti Suomela) 6–2 PP, 35.52 Patrik Carlsson (Juha-Pekka Haataja–Saku Salmela) 6–3, 36.20 Patrik Carlsson (Joonas Rask–Erik Thorell) 6–4, 38.02 Joonas Rask (Erik Thorell–Patrik Carlsson) 6–5. III: 52.06 Juhani Tyrväinen ( Ryan O'Connor–Lennart Petrell) 6–6. IV: 79.46 Patrik Carlsson (Erik Thorell–Teemu Eronen) 6–7. MV: Jyho Olkinuora JYP 6+10+6+5=27, Kevin Lankinen IFK 5+(0)+(0)+(0)=5, utbytt vid 9.26, Atte Engren IFK 1+7+8+11=27 (inbytt vid 9.26). Utv: JYP 3x2 min + Jarkko Immonen 10 min, IFK 6x2 min + Saku Salmela 10 min.

IFK leder matchserien med 3–2 i matcher.

Kärpät-Ässät 5-1

Kärpät till final med 4-1 i matcher

TPS-SaiPa 0-2

3-2 i matcher

Tappara-Kalpa 1-3

3-2 i matcher

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning