Carl-Rudolf och Allan blev fiender under inbördeskriget

Fiender. Allan Wallenius och Carl-Rudolf Gardberg, två unga män i Åbo 1917 som kom att stå på motsatta sidor i inbördeskriget. Bild: Åbo akademis bibliotek/Yle

1917 års stämningar och händelseutveckling blir nära och konkreta i Annvi Gardbergs radiodokumentär om två unga män som ställer sig på varsin sida i konflikten mellan de röda och de vita.

Månadens dokumentär: Hatet oss leder – två unga män radikaliseras i Finland 1917 finns på Yle Arenan, sänds i Yle Vega söndag 9.15, repris nästa lördag 18.03.

Annvi Gardbergs tvådelade radiodokumentär Hatet oss leder tar upp ett ämne som är extra aktuellt nu under jubileumsåret. Det skildrar stämningarna och utvecklingen i landet 1917, året då Finland utropade sig självständigt men då också spänningen mellan borgare och socialister steg för att slutligen eskalera till fullt inbördeskrig 1918.

Huvudpersoner i dokumentären är två unga män, gymnasisten Carl-Rudolf Gardberg och bibliotekarien och poeten Allan Wallenius. Deras egen klassbakgrund kom att prägla deras syn på konflikten och styra vilken sida de sympatiserade med.

Annvi Gardberg väver sin tvådelade dokumentär av Carl-Rudolfs dagboksanteckningar som finns bevarade i släktens ägo – han var hennes farfars bror – och Allans dagböcker, brev och dikter som finns bevarade i handskriftssamlingarna vid Åbo Akademis bibliotek. Dessutom använder hon sig av tidningsartiklar och sånger från tiden.

Som helhet andas dokumentären gediget dokumentärhantverk; det här har inte svängts ihop på en eftermiddag och kräver också koncentrerat lyssnande. Dessutom är dokumentären ett exempel på radiomediets styrka: intimiteten. Via sin ljudvärld och sina olika stämmor levandegörs historien och blir konkret och nära på ett sätt som en tv-dokumentär förmodligen inte hade kunnat bli. I dagböckerna öppnar de välformulerade och självreflekterande unga männen sina hjärtan och skriver om sina innersta tankar, om samhället och politiken och hur de ser på sina meningsmotståndare, men också kärleken. Lars M. Huldéns röst understryker ett snorkigt drag hos Carl-Rudolf som uttrycker klassförakt, medan Allan framträder som en allt radikalare vänsterintellektuell genom Zacharias Hägerstrands mjukare stämma. Då och då kommer även Annvi Gardberg själv in och kommenterar sin släkting, vilket tillför ytterligare ett perspektiv.

De två unga männen är inte fiender på ett personligt plan, utan förenas av ett gemensamt intresse för litteraturen kring vilken de även kan föra samtal. Parallellt med de hotfullt mullrande historiska skeendena får vi också en inblick i hur dejtandet kunde gå till anno 1917.

Dokumentären följer männen fram till inbördeskrigets utbrott i januari 1918, och deras framtida öde blir därmed öppet.

De två delarna kan höras på Arenan från och med i dag, och sänds i radio två söndagar framöver.

Malin Slotte TV-redaktör

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning