Carl Bildt – politikens nördiga rockstjärna

Carl BIldt har förmåga att placera sig i händelsernas centrum. Bild: LEHTIKUVA / TOR WENNSTRÖM

Han är som politikens Forrest Gump, alltid med på något hörn, säger journalisten Björn Häger som har tagit teflonmannen Carl Bildt vid hornen och kommer ut med boken Uppdrag Bildt.

Få svenska personer väcker lika mycket tankar och åsikter som Carl Bildt, som efter Dag Hammarskjöld och Olof Palme är landets mest kända statsman. Boken Uppdrag Bildt är också en skildring av Sverige, eftersom Bildt har figurerat i maktens centrum i ett halvt sekel. Björn Häger har skrivit en tegelstenstjock bok om politisk historia, men den är allt annat än torr och sövande. Tempot är snabbt och medryckande med roliga inslag som speglar Bildts personlighet.

– Jag har använt Carl Bildt som en tråd i berättelsen. Det finns ju ingen viktig händelse i svensk politik från 60-talet tills i dag som han inte har tangerat. Han är alltid med på något hörn, han är som politikens Forrest Gump.

Carl Bildt kallas också för politikens rockstjärna, nörd och teflonmannen eftersom skandaler och misstag bara tycks rinna av honom. Kärt barn har många namn. Bildt har funnits i politikens centrum sedan 70-talet, vilket betyder att Hägers bok indirekt beskriver de senaste femtio åren av Sveriges historia. Uppdrag Bildt är också en berättelse om hur politikens villkor förändras och hur en stark person kan klara sig undan mediedrev.

Utmaning för journalister

– Journalister har en sådan kluven inställning till Bildt. De jagar och försöker komma åt honom med frågor om ubåtar, Lundin Oil och hans privata trassel med skattemyndigheterna. Han lyckas alltid ha svar på tal och smiter undan intervjuer.

Bildt är en utmaning för journalister, som ofta är fascinerade av honom som person. Han är egentligen helt osannolik som populär politiker.

– Bildt är en nörd som klär sig konstigt. Han försöker inte låtsas vara folklig, gå på fotboll eller lyssna på popmusik. Han har ingen koll på vem som är programledare, eller om Sverige ens är med i fotbolls-VM.

Bildt står för den han är, vilket de flesta gillar. Han var tidig med att använda dator, teknik och Twitter, vilket det raljerades om till en början. Han har ändå vunnit mycket respekt för att han så tidigt bejakade ny teknik och sociala medier.

– Vi journalister har lite svårt att vara elaka. Bildt är rolig, ger oss oneliners och är ofta tillgänglig. Han är mycket rolig och trevlig också när man har stängt av mikrofonen, säger Häger.

Häger har avsiktligen riktat sig till en bred läsarkrets. Boken lämpar sig för alla som är intresserade av politik, historia eller en individs osannolika karriär, men ingen förhandskunskap behövs. Berättelsen är också rik på skämt och lättsamma inslag, vilket gör att den tjocka boken är förvånande snabbläst.

– Man ska kunna läsa boken utan att känna till svensk politik och enskilda händelser. Tanken är att du ska få de historiska kunskaperna by  accident.

Från tönt till toppen

När Bildt blir ny partiledare går det uselt för honom. Allt han gör blir fel. Han blir utsedd till Sveriges töntigaste person och får rekordlåga siffror i förtroendeomröstningarna, men det vänder. Några år senare blir han Sveriges mest beundrade person. Han går alltså från de lägsta förtroendesiffrorna till de högsta och så vänder det igen.

– I boken finns ett eget kapitel om ubåtskränkningarna, en fascinerande historia om masshysteri. Bildt gör karriär på ubåtarna, som senare visade sig vara minkar, skrattar Häger.

Carl Bildt kom att vara motorn i ubåtskampanjen i svensk press och är fortfarande övertygad om att det var ubåtar som rörde sig i svenskt vatten. Han gick så långt att han skickade ett brev till Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin.

Bildt har förmågan att placera sig i händelsernas centrum. Hans första år på statsministerposten infaller  med de tre mest dramatiska åren i modern svensk historia: Sverige håller på att gå i konkurs samtidigt som flyktingar strömmar in från Bosnien och riksdagen får ett nytt populistiskt parti. Bildt ansvarade alltså för ett bräckligt land som plågades av rasism och Lasermannen. Inte nog med det så inträffar Estoniakatastrofen. Bildt hade förlorat valet, men den nya statsministern hade inte hunnit tillträda. Ett år senare blir Bildt medlare i Jugoslavienkonflikten.

– Han sitter och äter middag med Jugoslaviens president Slobodan Milosevic och bosnienserbernas general Ratko Mladic samtidigt som Mladics soldater skär halsen av folk och skjuter dem i huvudet i Srebrenica några mil bort. Det finns ett otroligt drama i berättelsen om Bildt.

Vägrar samarbeta

Häger har arbetat med boken om Bildt i flera år, men är besviken på att huvudpersonen själv inte har visat något intresse, inte ens gett en hjälpande hand. Det ironiska är att Häger är expert på intervjuteknik och har hållit kurser med rubriken Konsten att intervjua Carl Bildt.

– Jag blir så trött på honom. Jag har tjatat i flera år om att få ställa några frågor, men han skjuter upp intervjun hela tiden. Han vill egentligen inte ställa upp, men är inte heller fientligt inställd. Boken borde egentligen heta hur man inte intervjuar Bildt, säger Häger och skrattar.

Enligt Häger var Carl Bildt den mest intressanta politikern i Sverige som ingen hade skrivit en biografi på. Därför ville han ta sig an utmaningen att intervjua den så kallade teflonmannen. Häger var systematisk och uthållig i jakten på intervju med Bildt, men misslyckades.

– Jag åkte till Almedalen för några år sedan där Bildt gav 40 intervjuer. Jag förföljde Bildt i tre dagar och bad om en kvart. Okej då suckade och stönade han, men bad genast om en teknisk paus och försvann i riktning mot toaletterna. När jag äntligen fick ställa min första fråga plockade han upp en tidning och läste den under tiden. Det signalerar ett dånande ointresse för att hjälpa till med min bok.

Déjà vu

Transportstyrelsens IT-skandal är ett unikt nederlag för Sveriges regering. Krisen innehåller händelser och scenarier som är som tagna från Hägers bok.


– Det känns märkligt att ha skrivit en bok om politisk historia när den här krisen uppkommer, det finns så många referenser. På redaktionen blir de säkert trötta på mig som hela tiden säger; så var det också år si och så. Det är inte första gången som regeringen utsätts för en misstroendeomröstning men det kan bli första gången som en går igenom.

– När Lennart Bodström uttalade sig om ubåtar 1985, lät Palme det gå till omröstning i riksdagen eftersom han visste att Bodström skulle klara sig. Några år sedan var Ebbe Carlsson-affären aktuell.

Expressen avslöjade att bokförläggaren Ebbe Carlsson utredde en teori om att den kurdiska gerillaorganisationen PKK skulle ha varit delaktig i Palmemordet. Ebbe Carlsson hade fått stöd av Sveriges dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon, socialdemokrat. Carlsson hade tillgång till hemlig information och olaglig avlyssningsutrustning.

– Allt det här rullades fram några månader före valet. Leijon valde att självmant avgå.

Selektivt minne

Under alla dessa år har Häger lyckats intervjua Bildt någon enstaka minut och i ett fåtal mejl. Häger säger att det är fascinerande att mejla med Bildt. Inga hälsningsfraser utan bara rakt på sak: "Jag lekte inte med tennsoldater som barn."

– Vi har ägnat oproportionerligt av den futtiga tid vi har åt två saker: tennsoldater och värnplikten. Lekte han med tennsoldater som barn och vad sjutton gjorde han med sin värnplikt? Det är något som är mystiskt.

Bildts barndomsvänner påstår att han lekte med tennsoldater men själv nekar han. Svaren blir ofta luddiga och ibland är det svårt att utläsa om Bildt själv vet hur det gick till. Ett vanligt svar är att han inte minns.

– Det är fantastiskt hur hans hjärna är full av kunskap, men saknar viktiga minnen. Jag frågade hur han fick reda på att Olof Palme var skjuten? Varenda svensk som var äldre än 10 år vet, utom Carl Bildt. Han säger att han inte minns.

Sveriges tidigare statsminister Fredrik  Reinfeldt har sagt att den värsta stunden han har varit med om i politiken var då han blev utskälld av Carl Bildt på ett riksdagsgruppsmöte efter valförlusten 1994. Reinfeldt var en av författarna till en bok som kritiserade moderaterna för att inte förnya sig, vilket var indirekt kritik mot Bildt. Han påstår att Bildt och andra ledande moderater ägnade timtal åt att smutskasta Reinfeldt. Bildt svarar att han inte minns. Häger misstänker att det är Bildts strategi för att klara sig helskinnad från jobbiga intervjutillfällen, men det kan också bero på ett otroligt selektivt minne, eller nonchalans. För något år sedan gjordes en tv-dokumentär om Bildt, som han påstår att han inte har sett.

– Han hävdar att han inte har sett filmen, och det tror jag på. Jag hoppas att han läser min bok, men jag drömmer också mardrömmar om att han hittar något fel och ställer till med ett stort bråk. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning