Carita Sipilä anser att stadens hyreshus är fuskbygge – så svarar Heka på kritiken

I november i fjol märkte invånarna i hyresbolaget där Carita Sipiläs bor att vägen utanför brevlådorna var fylld med vatten. Först gjordes inget på ett halvår. Efter att man upptäckt ett sprucket vattenrör grävde man upp vägen – och i september 2021 är marken fortfarande uppriven. Bild: Cata Portin

Carita Sipilä har tröttnat på att Helsingfors stads bostäder Heka vansköter sitt hyresbestånd. I hennes hyreshus i Nordsjö sjunker tomtmarken samtidigt som renoveringar uteblir eller är försenade. "Det här är ett vanskött fuskbygge", säger Sipilä.

En kylig morgon möter vi Carita Sipilä på gården till huset på Luftslottsgatan i Nordsjö där hon bott i 18 år. Sipilä flyttade in när trähusen i två våningar stod färdiga 2003.

Först hette hyresvärden Vuosaaren kiinteistöt, men 2012 blev Helsingfors stads bostäder Heka hyresvärd.

– Jag har trivts bra eftersom det är nära naturen, och så har jag en pytteliten gård där jag kan pyssla med blommor, säger Sipilä.

I husen finns 54 bostäder som är mellan 48 och 74 kvadratmeter stora. Trots att husen är byggda 2003 är intrycket slitet. Billigt reparerade trappräcken, mögel på väggar och en uppgrävd väg som vi ska återkomma till.

Vi slår oss ner i klubbrummet. Luften är kvav. Det kliar i ögonen.

– Husen är byggda på gammal havsbotten. Marken fylldes, men man borde ha väntat i tio år innan byggandet. Husen är byggda på pålar så de sjunker inte, men marken sjunker, säger Sipilä.

Carita Sipilä vill inte flytta bort från sitt hem i Nordsjö, trots att Heka enligt henne inte gjort renoveringar på många år. Bild: Cata Portin

När hyresbolaget grundades reserverades enligt Sipilä en andel av hyresintäkterna för mindre reparationer och underhåll. När hyresvärden byttes 2012 skulle alla bolag ge sina reserverade pengar till Heka.

– Heka fick miljoner euro, men de pengarna har vi inte sett röken av. Heka vansköter sitt hyresbestånd. På 18 år har inget hänt hos oss. När Heka tog över skulle en tioårsgranskning av huset ske. Men inget hände. Det här är ett fuskbygge. Det är mycket som fattas.

Husen på Luftslottsgatan byggdes 2003 enligt Boklok-konceptet som utarbetats av Ikea och Skanska: Bygg och bo billigt på billig mark. I bostäderna finns inga garderober, städskåp eller förvaringsutrymmen. Det ska hyresgästerna stå för.

– Husen byggdes med billigt material och därför skulle hyran också vara 1 euro lägre per kvadratmeter än de övriga hyresbostäderna på området. Jag fick strida i över ett år för att vi skulle få handduschar till bolaget. Hyran höjdes det första året men sänktes två år senare och därefter förblev hyran oförändrad tills Heka blev hyresvärd.

Hekas hyreshus på Luftslottsgatan är fullt med slarviga renoveringar. Bild: Niclas Lönnqvist

– Efter att Heka tog över har hyrorna höjts med 36 procent. Orsaken till att Heka höjde hyrorna var att man ansåg att vi var för billiga. Våra hyror var de lägsta i Nordsjö innan Heka, och nu betalar vi de högsta hyrorna.

I november i fjol märkte Sipiläs grannar att asfaltvägen utanför brevlådorna var fylld med vatten. Invånarna gjorde en anmälan till Hekas områdeskontor i öst, som hörde av sig i april.

– Vi fick ett brev hur vi ska spara på vatten och hur vi ska duscha. De hotade med en hyreshöjning om vi inte sparar på vattnet. Vi blev förbannade, säger Sipilä.

Bristande underhåll är påtaligt vid Hekas bostäder i Nordsjö. Bild: Niclas Lönnqvist

Hon visar upp en statistik där invånarnas vattenkonsumtion enligt Heka skulle ha ökat med 200 procent i jämförelse med i fjol. I september 2021 är gården fortfarande uppriven på grund av det som visade sig vara orsaken, ett sprucket vattenrör.

Hekas områdeskontor i öst uppger till Svenska Yle att orsaken till att reparationen blivit fördröjd är att man väntat på en reservdel och att vattenskadan inte kunde lokaliseras i början. Att hota med en hyreshöjning var fel i kommunikationen.

– Hur är det möjligt att man är tvungen att vänta på en reservdel i fyra månader? Det sprutade vatten ut ur ett rör i två veckor. Jag pratade med rörmokarna som sade att det kan finnas fler läckage. Vi har inte fått något besked om när reparationen är färdig, säger Sipilä.

Skadan lokaliserades till ett rör som finns under en bostad, som tagit stryk av det rinnande vattnet.

– Ur det spruckna röret har det läckt drygt 20 liter vatten i minuten. Kvinnan som bodde i bostaden och som är astmatiker blev mycket sjuk. Hon krävde en evakueringslägenhet som hon fick efter tre veckor. Det fanns fläckar i bostaden, som Heka påstod berodde på att hyresgästen vattnat blommor.

Hyresgästen har inte fått någon kompensation för hyran och inte heller för den el som förbrukades när Heka torkade bostaden. Ingen inomhusluftmätning gjordes heller trots hennes många förfrågningar om det.

Plan för renoveringar

Enligt Vesa Jurmu som är fastighetschef på Heka finns det en tioårsplan för hur renoveringar sköts. De objekt som ska totalrenoveras väljs utifrån husbesiktningar och åldern på husen.

"Vi har en plan där vi de under de nästa tio åren ska totalrenovera i snitt 1 100 bostäder årligen. Vi har också en tioårsplan för små renoveringar som till exempel kök, tak och gårdar", skriver Jurmu i ett e-postmeddelande.

Enligt Jurmu är det också vanligt att Heka river hus som skulle bli dyrare att renovera än det är att bygga nytt.

"I höst bygger vi tre nya hus där det kommer att finnas fler bostäder än i de gamla husen som fanns på motsvarande plats", skriver Jurmu.

När det gäller bekymren på Luftslottsgatan medger Vesa Jurmu att något gått snett.

"Vi får drygt 10 000 meddelanden varje månad och av dem lyckas vi sköta 99,9 procent bra. Tyvärr sker också misstag när vi ska handskas med många anmälningar. Och givetvis är också misstagen de som sedan når ut i massmedier", skriver Jurmu.

Fotnot: Bor du i Hekas bostad? Vilka är dina erfarenheter av hur Heka sköter underhållet? Mejla skribenten på niclas.lonnqvist@hbl.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning