Capri är en naturlig skönhet

Capri är en av Europas mest omskriva och omsusade öar. För många är den själva sinnebilden för romantik, lyx och flärd, men Capris största tillgång är den naturliga skönheten.

Från Anacapris klippavsatser tycks Sorrentohalvön sväva över vattnet. Längre bort skymtar ön Ischia som försvinner i svaga nyanser av blått. Vinden i Neapelbukten piskar vågorna höga mot de terrakottafärgade klipporna och fåglarna ligger blickstilla i luften, burna av termikvindarna.

Runt förra sekelskiftet trängdes dåtidens intellektuella giganter på Capri, ditlockade av den natursköna klippön med sitt härliga klimat och sin liberala livssyn. När Jacqueline Kennedy i slutet av 1960-talet promenerade runt i Anacapris gränder i sina trendiga stora solglasögon följde en våg av besökare hit.

Capri är en exklusiv och ganska dyr turistort, men det behöver inte vara så. Att sitta på piazzan Vittoria och titta på folkvimlet är ett billigt nöje. Likaså en promenad längs Via Pizzalungo för att få en glimt av hur ön såg ut förr i tiden.

Villa San Micheles trädgård har varit utnämnd till en av Italiens finaste. Varje år besöks den av 150 000 turister. Bild: Jörgen Ulvsgärd

Runt förra sekelskiftet trängdes dåtidens intellektuella giganter på Capri, lockade av den natursköna klippön med sitt härliga klimat och sin liberala livssyn. I dag är turistskaran blandad. Bild: Jörgen Ulvsgärd

Axel Munthe

Det var på denna ö i lä bland de knivskarpa klipporna som den berömde svenske läkaren, apotekarsonen Axel Munthe (1857–1949) från Oskarshamn, slog sig ned i slutet av 1800-talet. Han gjorde sig snabbt populär bland öborna genom att erbjuda gratis sjukvård. Det var vid ruinerna från en av kejsaren Tiberius gamla palatsvillor, som han lät bygga sitt drömhus, Villa San Michele, vars berömmelse snabbt spreds över världen då han gav ut "Boken om San Michele" år 1929. Romanen blev en succé, som översattes till en mängd olika språk. Fortfarande vallfärdar fans och nyfikna besökare hit från hela världen.

Villa San Micheles nya intendent, före detta SVT:s utrikeskorrespondent Kristina Kappelin, tillträdde i januari i år. Bild: Jörgen Ulvsgärd

Jag går upp för den 900 trappsteg långa feniciska trappan från Marina Grande till Villa San Michele. En fysisk utmaning som heter duga. Betydligt bekvämare är att hoppa in i någon av de små specialbyggda minibussarna som ofta är överfulla.

Italiens vackraste

Där uppe träffar jag Kristina Kappelin, före detta Italienkorrespondent på SVT, som sedan årsskiftet är intendent på Villa San Michele. Vi tar en kaffe på Caffe Olivs terrass på en magnifik klippavsats vid ett tre hundra meter rakt stup ned i havet.

– När Axel Munthe skapade denna enastående villa och trädgård var han långt före sin tid på flera områden, inte minst i sin relation till naturen och djuren, säger Kristina Kappelin.

Munthe köpte hela berget som villan står på för att kunna skydda flyttfåglarna från den hänsynslösa jakt som varje år var ett stort folknöje på Capri.

– Trädgården han skapade vann för några år sedan pris som Italiens vackraste. Själv kom jag hit första gången som tonåring. Jag fick redan då smak för landet som i mer än trettio år har varit min plats i livet. Att få avsluta min yrkeskarriär på Capri är en ynnest, säger Kristina.

Stolliftarna som fraktar folk upp på toppen av Monte Solaro utgår från torget Piazza Vittoria i Anacapri. Att sitta och smutta på öns signum, en limoncello, på piazzan Vittoria och titta på folkvimlet är ett billigt nöje Bild: Jörgen Ulvsgärd

Blå grottan

Efter vårt samtal tar jag bussen ned till Capri stad för en promenad längs Cala Ventrosos hiskeliga avsatser på stigen Via Tragara som leder mot jätteraukarna ute i havet, Faraglioni, som blivit något av öns symbol.

Längs Cala Ventrosos hiskeliga avsatser på stigen Via Tragara syns jätteraukarna, Faraglioni, ute i havet. Bild: Jörgen Ulvsgärd

Vackert är det så det förslår. Härifrån kan man ta en liten avstickare till den lilla fiskhamnen Marina Piccola och gå till La Canzone del Mare, öns mest glamorösa strandklubb med en dramatisk utsikt över Faraglioni.

Strax innan mörkret faller är jag tillbaka i Anacapri för en kvällspromenad längs Via Migliara, som kantas av trädgårdar med vinrankor, citron- och apelsinträd. Himlen ovanför grannön Ischia färgas långsamt rosa. Vägen löper längs Monte Solaros fot ett par kilometer bort till en utsiktspunkt. Vid fyren ligger båtarna till den Blå grottan, en havsgrotta med ett intensivt blått ljus, uppdragna på land och väntar på morgondagens turistanstormning.

Solnedgången över bukten är naturens egen kitschiga happy end. I en nedcabbad medelhavsblå 60-tals Fiat möter jag den på väg till Lido del Faro för ett kvällsdopp innan hemfärden.

Fakta

Capri

Bästa tiden: Vill du komma åt Capris magi, bortom märkesvarornas boutiquer och romantiska solnedgångar, ska du bege till Capri tidig vår i april, maj eller sen höst i slutet av september eller oktober.

Resa dit: Närmaste flygplats ligger i Neapel. Direktflyg från Helsingfors tar 3.5 timmar och kostar knappt 300 €.

Båt: Färjor avgår från två hamnar i Neapel. De snabbare båtarna går från Molo Beverello och kostar cirka 15 euro. Resan tar drygt en timme. Färjor avgår även från Sorrento och ön Ischia.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00