Cannelloni med spenat och tomatsås

Spenatfyllda cannelloni är en riktigt god vegetarisk rätt. Bild: Janerik Henriksson/TT

Cannelloni är lite pilligt att göra, men med färska lasagneplattor går det smidigt. Spenat blir en härlig fyllning.

För 4 portioner, 90 minuter

400 g bladspenat, tinad går bra

olivolja

riven muskot

1 nypa chiliflakes (kan uteslutas)

1/2 citron, skalet

salt

nymalen svartpeppar

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor

2 burkar hela tomater, à 400 g

1 kruka basilika

1 nypa socker

cirka 250 g mjuk getost

1 ägg + 1 uppvispat ägg

1/2 dl färskriven parmesan

300 g färska lasagneplattor

1–2 mozzarella

1 tsk torkad oregano

Gör så här:

1. Hetta upp olja i en vid stekpanna. Lägg i spenaten, riven muskot, chiliflakes, rivet citronskal, salt och peppar. Rör om och fräs några minuter. Ta upp och låt svalna.

2. Mjukstek lök, vitlök, tomater, basilika (spara lite) och socker. Krossa tomaterna mot kanterna och låt puttra i 15–20 minuter. Salta och peppra.

3. Krama ur spenaten och grovhacka. Blanda i getost, ett ägg och parmesan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp en sträng spenatfyllning på ena sidan av plattorna, pensla andra kanten uppvispat ägg och rulla ihop så tajt som möjligt. Lägg rullarna med skarven nedåt i en ugnsfast form och skeda över tomatsåsen.

4. Riv mozzarellan i bitar och strö över. Ringla över olivolja och smula över oregano. Gratinera i 200 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna något. Garnera med basilikablad.

Mia Gahne/TT

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning