Cannabishärva med serbisk koppling nystas upp på Kimitoön

Centralkriminalpolisen samarbetade med den serbiska polisen i utredningen av cannabisfallet på Kimitoön. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Finländska och serbiska myndigheter misstänker grova narkotikabrott i ett omfattande cannabisfall. Serbiska yrkesbrottslingar misstänks ha odlat och sålt cannabis i Finland i flera års tid, bland annat på Kimitoön.

Åklagarmyndigheten väcker åtal mot åtta personer misstänkta för grova narkotikabrott eller medhjälp till grova narkotikabrott i Finland. Det handlar om misstänkt olaglig odling och försäljning av cannabis under åren 2016–2019.

Verksamheten har koordinerats från Serbien, uppger Centralkriminalpolisen (CKP). Cannabisplantorna har enligt CKP odlats i tre småhus som hyrts för ändamålet: ett hus i Suomussalmi i Kajanaland, ett annat i Haapavesi i Norra Österbotten och ett tredje på Kimitoön i Egentliga Finland.

Det första tipset om verksamheten kom från den serbiska polisen i augusti 2019. Serbiska och finländska myndigheter har därefter samarbetat under utredningen.

"Det här är första gången som Finlands och Serbiens polis- och åklagarmyndigheter grundar en gemensam utredningsgrupp", säger utredningsledaren Jari Räty vid CKP i ett pressmeddelande.

Räty prisar samarbetet:

"Yrkeskriminalitet ledd från Serbien där man utnyttjar lugnet på den finländska landsbygden är ett nytt fenomen för oss. Genom en gemensam utredningsgrupp ville vi ingripa i verksamheten i förebyggande syfte i båda länderna, och det har också lyckats", säger han.

Stort beslag

När polisen slog till mot gruppen i oktober 2019 konfiskerades 14 skördar, vilket motsvarar ungefär hundra kilo cannabis.

"Ett gram marijuana kostar 15–20 euro i gatuhandeln, vilket säger något om det här fallets omfattning", säger specialiståklagare Hannu Koistinen till nyhetsbyrån STT.

För närvarande är fem personer gripna. En del av de misstänkta har nekat till brott.

Åklagarmyndigheten uppger att också andra än de som nu står åtalade misstänks vara inblandade i verksamheten. Centralkriminalpolisen talar om sammanlagt 20 misstänkta.

Åtalen behandlas i Uleåborgs tingsrätt med start den 14 april. Då blir också åtalens exakta innehåll offentligt, om inte tingsrätten beslutar annorlunda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning