Cannabis hett bland finländska småsparare

Olika cannabisprodukter från Canopy Growth, världens största tillverkare av medicinskt marijuana. Företaget som är noterat på Torontobörsen har under senhösten hört till de finländska Nordnet-kundernas favoritaktier. Bild: Canopy Growth

Aktier i cannabistillverkare har under senhösten klättrat i topplistorna bland finländska småsparare. Hos värdepappersförmedlaren Nordnet är finländarnas intresse för cannabisaktier klart större än övriga nordbors.

En allt mer tillåtande attityd till cannabis, framför allt i medicinskt syfte, har fått börsvärdet på många cannabistillverkare att skjuta i höjden. Vid årsskiftet blev cannabis lagligt i Kalifornien och i sommar planerar Kanada legalisera drogen. På en laglig cannabismarknad finns pengar att tjäna – pengar som hittills stannat på den svarta marknaden – och många vill vara med och dela på kakan.

Den här nya "guldruschen" har inte gått de finländska placerarna förbi. Hos Nordnet, en nätbaserad värdepappersförmedlare som många finländska småsparare använder, hör cannabisbolagen till de utländska aktier som handlats mest under de senaste veckorna. Det uppger Nordnets Finlandschef Suvi Tuppurainen.

Främst kanadensiska bolag

Det är framför allt tre kanadensiska företag, Aurora Cannabis, Canopy Growth (WEED) och Aphria, som lockat placerarna. Bolagen, noterade på Torontobörsen, har alla under senhösten legat på topp-10-listan över de mest omsatta utländska aktierna bland Nordnets finländska småsparare. (Mest omsatta aktier totalt är dock finländska storbolag som Nokia, Outokumpu, Orion, Nordea och YIT.)

De tre kanadensiska cannabisbolagens aktiekurser har under det gångna året stigit med mellan 250 och 400 procent. Som jämförelse var avkastningen på Helsingforsbörsen 8,8 procent under 2017. Aurora Cannabis aktiekurs har nästan femdubblats bara de tre senaste månaderna.

– I branschen finns några få bolag som fått den mesta medieuppmärksamheten och då är det inte så förvånande att just de här bolagen ligger i toppen också hos de finländska småspararna, säger Tuppurainen.

Intressant att notera är att de finländska privatplacerarnas intresse för cannabisaktier är klart större än hos kollegerna i grannländerna. Hos Nordnet, som verkar även i Sverige, Norge och Danmark, var omsättningen i nämnda tre bolag drygt 20 miljoner euro i Finland i november-december, medan motsvarande summa i de tre övriga länderna tillsammans var 15 miljoner euro.

Det är i första hand Kanada som står i centrum för cannabisindustrin. Under hösten har Torontobörsen lanserat ett speciellt index, Horizons Marijuana Life Sciences, som omfattar de tjugo största nordamerikanska cannabisföretagen. I Kanada har användning av drogen i medicinskt syfte varit tillåten sedan 2001.

Liknar bitcoin-hajpen

De senaste veckornas kursrusning i cannabisbolagen är inte helt olik höstens osannolika värdestegring på kryptovalutan bitcoin. På diskussionsforumen frågar man sig nu om det är för sent att hoppa på cannabis-tåget eller om man kan vänta sig fortsatta kursuppgångar. Till saken hör att många av bolagen fortfarande inte gör någon vinst, trots skyhöga börsvärden.

Ett bakslag för cannabisindustrin kom i förrgår när justitieminister Jeff Sessions, känd legaliseringsmotståndare, beslöt upphäva tidigare presidenten Barack Obamas beslut från 2013 om att federala lagar som förbjuder användning av cannabis inte ska tillämpas i delstater som beslutat om legalisering. Tillkännagivandet fick aktiekurserna att falla.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning