Cannabis är Kaliforniens nya guldgruva

Från och med den första januari är det lagligt för vem som helst över 21 år att köpa marijuana i Kalifornien. Legaliseringen kallas den andra guldruschen. Delstaten räknar med ökade skatteintäkter, miljonärer investerar stort i marijuanaföretag och den lokala polisen sätter in extra styrkor under de första månaderna.

Hösten 2016, samma novemberdag som amerikanerna röstade i presidentvalet, kunde invånarna i Kalifornien också rösta för att legalisera cannabis för nöjesbruk (sedan 1996 har marijuana för medicinskt bruk varit lagligt i delstaten). Det blev ett klart ja med 57,1 procent mot 42,9 procent på nej-sidan. Ett drygt år senare, den 1 januari 2018, är det nu lagligt att sälja och köpa marijuana.

I praktiken fungerar lagstiftningen som alkohollagstiftningen, konsumenten måste vara 21 år eller äldre för att få köpa och bruka. Det är förbjudet att röka och köra bil samt att röka inom en radie på 300 meter från skolor och förskolor. En privatperson får inneha högst en ounce (knappt 30 gram) och ha max sex marijuanaplantor hemma.

För att få sälja cannabisprodukter krävs en licens från den nygrundade statliga myndigheten Bureau of Cannabis Control. I delstatens största städer, San Francisco och Los Angeles, har myndigheten bromsat upp licensprocessen inför nyåret. Trots att det tekniskt sett är lagligt att sälja marijuana redan den första januari öppnar de första butikerna i storstäderna först den andra och tredje samma månad. Är det bråttom får man ta sig till mindre städer som Berkeley, Palm Springs eller San Diego.

Marijuana ger ekonomiskt uppsving

Legaliseringen av cannabis beror delvis på att man vill stävja den svarta marknaden och kontrollera konsumtionen, men också på stora ekonomiska möjligheter och ökade skatteintäkter. När delstaten Colorado legaliserade marijuana år 2015 uppskattade man, enligt Washington Post, att det skapade 18 000 nya arbetstillfällen.

Sidosysselsättningar kan vara allt mellan att producera rätt sorts värme och luftkonditionering för odling av plantorna till säkerhetsvakter, kockar som kan skapa de godaste marijuanamåltiderna och direktleverans till användarna. En av dem är Eaze "Uber for weed" där förare registrerar sig hos företaget och sedan kör ut drogen till kunderna. Leveransen sker inom 15 minuter efter beställningen.

Peyton Clark, som nyligen bröt benet i Venice Beach skatepark, säger att legaliseringen enbart är positiv eftersom myndigheterna då kan kontrollera försäljningen och användningen av marijuana. "Det finns många positiva exempel i Europa", säger hon. Bild: Jeanette Öhman

Eaze fick ihop 12 miljoner dollar i investeringar för uppstartning det första året, bland annat hip-hop artisten Snoop Dogg är en av de största finansiärerna. Andra som satsat på marijuanaindustrin är Microsoft som investerat i softwareföretaget Kind, en e-kommersplattform för cannabisproducenter, samt Paypal-medgrundaren och riskkapitalisten Peter Thiels som gjorde en investering på 75 miljoner dollar i industrin. Man räknar med att cannabisbranschen sammanlagt kommer att omsätta omkring fem miljarder dollar år 2018.

Alla är ändå inte överlyckliga över legaliseringen. Enligt Los Angeles Times oroar sig den lokala polisen över fler mindre brott och trafikolyckor på grund av att folk sätter sig bakom ratten efter att ha rökt på. Man förbereder sig också på att kontrollera att alla försäljare verkligen har licens.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03