Cancerorganisationerna: Lagstiftningen om snus måste bli bättre

Finlands, Sveriges och EU:s lagstiftning måste förbättras för att unga ska kunna skyddas mot snus och nikotinpåsar, enligt Cancerorganisationerna. Bild: SPT

Användningen av snus har ökat oroväckande bland unga i Finland, uppger Cancerorganisationerna.

Bristfällig lagstiftning är en bidragande orsak till att det har blivit allt vanligare att snusa i Finland, skriver Cancerorganisationerna.

Eeva Ollila, överläkare vid Cancerorganisationerna, säger i ett pressmeddelande att lagstiftningen måste bli bättre i Finland, Sverige och också på EU-nivå för att unga ska kunna skyddas mot snus och nikotinpåsar.

Enligt organisationen har försäljningen av snus på finskregistrerade fartyg fortsatt i strid med beslut från EU-domstolen. Det har lett till att stora mängder snus smugglas in i Finland. Snuset importeras också från norra Sverige.

Cancerorganisationerna skriver också att nikotinpåsar har erövrat marknaden på sistone. Enligt organisationen kunde EU harmonisera regleringen av snusliknande produkter – såsom nikotinpåsar – i samband med den pågående reformen av tobakslagstiftningen.

Nikotinpåsar är enligt organisationen riktade till ungdomar. De innehåller smakämnen och ofta mycket höga nikotinhalter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning