Cancerläkemedel var äkta, etiketterna förbryllar

Bild: Mostphotos

De läkemedelsförpackningar som förra veckan misstänktes vara förfalskade innehöll det läkemedel de skulle, men något är fel med etiketterna. Utredningen kring fallet fortsätter.

Förra veckan meddelade Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, att man stoppat ett parti cancerläkemedel då importören upptäckt att något är skumt med förpackningarna. Förra veckan visste ännu ingen om själva läkemedlet var utbytt mot andra substanser än det som stod på förpackningarna eller om till exempel märkningen av läkemedlets ursprung var felaktigt.

Efter laboratorieanalyser vet man nu att den verksamma substansen är den rätta och har rätt koncentration. En profilering av orenheter visar också att detta parallelldistribuerade läkemedel motsvarar originalprodukten. Velcade (3,5 mg) används i behandlingen av blodcancersjukdomar, lymfom och cancer i benmärgen.

Däremot förbryllar märkningen på paketen fortfarande myndigheterna. Fimea samarbetar nu med läkemedelsmyndigheter i andra europeiska länder för att kartlägga hela distributionskedjan. Felaktiga etiketter tyder ofta på att denna kedja brutits. Det kan ske när någon stulit ett parti läkemedel på ett sjukhus eller apotek för att sedan förse det med nya etiketter och sälja ut det på den lagliga marknaden igen.

Det aktuella problemet gäller ett parti läkemedel som kom till Finland i december. Övriga partier av Velcade är och får vara i normalt bruk.

Läkemedlet finns inte till salu på vanliga apotek, utan distribueras via sjukhusapotek.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning