Cancerframkallade ämne upptäckt i glass – kontrollera om du har glassorten i frysen

Snickers-glassen är en av de produkter som återkallas efter misstänkt användning av etylenoxid i tillverkningsprocessen. Bild: Mostphotos

Har du köpt en Snickers eller Twixglass på sistone? Då ska du inte äta den. Ett antal produkter som misstänks innehålla det cancerframkallande ämnet etylenoxid har återkallats av diverse tillverkare. Det finns ändå ingen orsak till panik enligt Livsmedelsverket.

Flera tillverkare i Finland meddelar att de återkallar produkter, såsom glass och socker, från marknaden.

Orsaken? Det cancerframkallande ämnet etylenoxid har använts i tillverkningsskedet, vilket betyder att produkterna riskerar innehålla spår av ämnet.

Ett ämne som klassas som cancerframkallande, mutagent och reproduktionstoxiskt.

En trygg gräns för intag av ämnet har inte kunnat fastslås. Därför får det inte hamna i livsmedelskedjan.

Har påträffats i olja gjord på sesamfrön, tahini, ingefärsextrakt och johannesbrödkärnmjöl som använts som tillsatsämne i olika livsmedel (E410).

Används för att sterilisera frön och kryddor i vissa delar av världen. Detta är dock förbjudet inom EU.

De skadliga effekterna av ämnet uppstår först efter långvarig kontinuerlig användning.

Källa: Livsmedelsverket

Enligt överinspektören Mika Varjonen på Livsmedelsverket finns det ändå ingen orsak att oroa sig ifall du fått i dig någon av de återkallade produkterna.

– Det handlar om så små mängder etylenoxid, men det lönar sig att inte använda produkterna, säger han.

Mars Finland är en av tillverkarna som drar tillbaka produkter, eftersom det förekommit etylenoxid, eller etenoxid, i tillverkningsskedet. Mängden i råvaran har överskridit det som är tillåtet inom EU.

Detsamma gäller en del glassorter av märket SIA-glass, som importeras av Östman Trading i Karleby. Även tillverkaren Dansukker återkallar produkter från marknaden av samma orsak.

Sockret i fråga – Dansukker gelésocker multi – innehåller johannesbrödkärnmjöl. Enligt Varjonen har mjölet, inte sockret, konstaterats innehålla små mängder etylenoxid.

– Men gelésockret innehåller väldigt lite johannesbrödkärnmjöl och mängderna etylenoxid i mjölet är så pass små att de inte ens märks.

Om du köpt någon av de återkallade produkterna ska du återlämna den till återförsäljaren eller slänga dem i bioavfallet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning