Cancer – en sjukdom som berör oss alla

Var tredje drabbas. Cancertumörens utseende har gett kräftan, cancern, dess namn. Bild: Jovanche Vitanovski/Mostphotos

Cancer är temat i Svenska Yle veckorna framöver. Satsningen Prata om cancer består av en åttadelad faktapodd om sjukdomen, artiklar på webben och direktsändningar på temat.

Podcasten #prataomcancer finns på Yle Arenan, Yle Vega sänder direkt om temat onsdagar kl. 17.30.

– Tanken är att avdramatisera cancer som något som folk kopplar till ett dödsbesked. Alla berörs vi av det på något sätt, därför är det viktigt att prata om det och göra det till en del av vardagen, säger producenten Annika Löfgren på Yle.

Publiken kan skicka in berättelser om sina egna erfarenheter av sjukdomen, inlägg som bland annat kommer att tas upp i direktsändningarna.

– Poängen är att engagera människor, avsikten är att vi ska göra innehållet tillsammans med publiken. På det här sättet får vi reda på vad publiken vill tala om, och kan också gå vidare på de ämnen som kommer upp.

Hittills ligger ett avsnitt ute av podcastserien, producerad av Susanne Skata och Tommy Wallin på produktionsbolaget Sus productions. Avsikten är att alla åtta delarna ska finnas tillgängliga inom en vecka. Serien kommer också att sändas i Yle Vega någon gång under våren.

Avsnitten tar upp olika teman som att få sjukdomsbeskedet, de senaste forskningsrönen, livsstilens betydelse, den psykiska sidan, döden och livet efter sjukdomen. De fyra direktsändningarna i Yle Vega kommer att inrikta sig på andra teman.

– De kommer ta upp ämnen som livskvaliteten under sjukdomstiden och vikten av att se snygg ut. Det har visat sig att det är viktigt att livet går vidare och att man gör samma saker som tidigare, att känna sig lika levande som förut och inte stämplas som "den där med cancer", säger Löfgren.

Den första direktsändningen i kväll handlar om hur det är att få ett cancerbesked.

– En del får det per brev, andra via ett telefonsamtal. Vissa får genast veta vilka möjligheter det finns till att få psykiskt stöd.

Med sig i studion har programledaren Camilla Kivivuori ansvariga skötaren Margita Strandberg-Heinonen från Österbottens cancerförening och Fritjof Sahlström som i sina krönikor i HBL skrivit om sin frus cancersjukdom. Publiken har inte hunnit skicka in så många egna berättelser än, men avsikten är att de senare direktsändningar ska fokusera på de bidrag som kommer in.

– Lyssnarna kommer inte att kunna ringa in i direktsändningen, vi tror inte ämnet är riktigt lämpat för det. Däremot kommer vi att plocka upp relevanta inlägg på webben och på Facebook under sändningens gång, säger Löfgren.

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning