Camilla Richardsson klarade EM-gränsen och satte rekord på "fel" distans

Camilla Richardsson Bild: LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Camilla Richardsson satte nytt rekord på 10 000 meter.

Camilla Richardsson visar upp fin form i säsonginledningen då hon tog hem segern på 10 000 meter vid en tävling i Torrance i Kalifornien.

Vasa IS-löparen kom i mål på tiden 32.39,01 vilket är nytt personligt rekord och dessutom underskrider EM-gränsen med rejäl marginal. För att kvalificera in sig till sommarens mästerskap i Berlin krävs 33.20,00. Richardssons notering är alla tiders femte bästa tid i Finland.

Men trots det starka resultatet på 10 000 meter vid Mt Sac Relays-tävlingen kommer Richardsson inte att ställa upp på distansen vid EM.

– Jag koncentrerar mig på hinderlöpning där men det var otroligt kul att se att den egna grundnivån är så här hög på 10 000 meter, säger Richardsson i ett pressmeddelande.

Inför tävlingen hade Richardsson lagt upp loppet så att hon skulle gå under EM-gränsen men då hon märkte att löpningen fungerade väldigt bra skruvade hon upp tempot.

– De första sex-sju kilometerna gick bra då jag löpte rätt ensam i lugn takt. Sedan hade jag ryggar att gå på under slutet av loppet, beskriver Richardsson sin tävlingstaktik.

Med ett par varv blev finländarens tempo för mycket för de övriga deltagarna och hon kunde löpa solo mot segern.

Richardssons nästa tävling är på hemmaplan då hon deltar i terräng-FM i Salo i början av maj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning