Camilla Richardsson: Jag åker inte till OS om jag inte är i form

Camilla Richardsson gjorde comeback efter sin långa skadefrånvaro. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Camilla Richardsson gjorde comeback efter sin långa skadefrånvaro. – Om det inte varit för att visa för olympiakommittén att jag är i skick hade jag inte tävlat i dag, säger hon.

Camilla Richardsson ställde upp och segrade på 3 000 meter under olympiarankingtävlingarna i Vasa. Segertiden på 9.33,11 är inte en topptid enligt Esbo IF-löparens standard men ändå en tid hon är nöjd med.

– Det kändes inte så illa som jag tänkte mig. Tyvärr är situationen den just nu att jag inte kan springa snabbare än det här, säger hon.

Efter att ha tvingats avbryta säsongen 2020 i augusti redan inför FM-tävlingarna har motgångarna följt varandra . Comebacken skedde framför sin förra hemmapublik då Vasa IS stod värd för olympiarankingtävlingarna på Karlsplan i Vasa.

I september i fjol opererade hon baklåren som gett henne en del problem och de problemen gjorde att hon inte kunde tävla på paradsträckan 3 000 meter hinder förra säsongen. Då skadeproblemen fortsatte också efter att de skadade baklåren var i skick betyder det att Richardsson inte löpt ett hinderlopp sedan 2019.

– Det har inte varit ett bra år. Jag har bara kunnat träna fyra veckor efter den senaste skadan och gått mycket framåt under den månaden och siktar på att göra det kommande månad också, säger Richardsson.

Tisdagens tävling i Vasa kom egentligen för tidigt för Richardsson och hon hade inte ställt upp i den om det inte varit för att ge formbesked åt olympiska kommittén inför OS-truppen tas ut.

Richardsson har med stor sannolikhet samlat tillräckligt många rankingpoäng men det är ändå inte helt säkert att vi får se 27-åringen i OS.

– Det ser ut som om jag kommer med till OS via rankingen. Men jag kommer inte att åka dit som turist. För att jag ska åka till OS och tävla ska jag vara i så pass bra skick att jag kan nå bra resultat, säger hon.

– Jag ska springa ett hinderlopp nästa vecka för att se hurdan formen är. Om jag löper på över tio minuter kanske det inte är någon idé att åka till OS. Om jag inte är i form åker jag inte till Japan utan siktar då mot EM nästa år, upprepar hon.

Richardsson har inte löpt ett hinderlopp sedan september 2019, hon har genomfört ett träningspass på bana sedan augusti i fjol och hon har knappt kunnat träna löpning under det senaste dryga halvåret.

– Egentligen är det rätt otroligt att jag alls springer här med tanke på alla mina skador.

Om du ser på situationen just nu, tror du att du kommer att tävla i OS?

– Hade du ställt frågan för tre veckor sedan hade jag svarat att absolut inte. Nu säger jag kanske. Om tre veckor kanske svaret är något helt annat, säger Richardsson.

– Nu har jag visat att jag är i löpskick. Nu gäller det för mig att visa att jag är i tillräckligt bra form.

Inom några veckor vet både Richardsson, olympiska kommittén och den finländska friidrottspubliken om Richardsson försvarar de blåvita färgerna i Tokyo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning