Camilla Nylund förlänas fin titel i Wien

Bild: Pressbild

Sopranen Camilla Nylund utnämns på torsdag till kammarsångerska vid Statsoperan i Wien.

Titeln Kammersängerin (kammarsångerska) får hon på scenen efter torsdagens föreställning av Richard Strauss Die Frau ohne Schatten, där Nylund sjunger Kejsarinnans roll i den nya produktionen.

Camilla Nylund debuterade på Statsoperan 2005 som Salome och har uppträtt i totalt femton roller under 89 föreställningar vid Statsoperan, bland annat i Arabella, Ariadne auf Naxos och Rusalka. Nästa säsong ses hon i rollerna som Kejsarinnan, Fältmarskalkinnan (Rosenkavaljeren), Agathe (Friskytten) samt Arabella.

Nylund, 50, ursprungligen från Vasa, inledde sångstudierna vid Mozarteum i Salzburg, där hon 1995 tilldelades Lilli Lehman-medaljen. Följande år delade hon på segern i sångtävlingen i Villmanstrand (tillsammans med Johanna Rusanen) och 2001 fick hon Christel Goltz-priset. 2008 fick hon titeln Kammersängerin vid Semperoperan i Dresden och 2013 fick hon både Svenska kulturfondens stora kulturpris och Pro Finlandia-medaljen.

I december sjunger Nylund Fältmarskalkinnans roll på Metropolitanoperan i New York med Simon Rattle som dirigent. I sommar uppträder hon bland annat som Eva i Wagerns Mästersångarna på festivalen i Bayreuth i månadsskiftet juli-augusti och på Orgelnatt och aria-festivalen i Esbo i slutet av augusti.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39