Camilla Nylund förlänas fin titel i Wien

Bild: Pressbild

Sopranen Camilla Nylund utnämns på torsdag till kammarsångerska vid Statsoperan i Wien.

Titeln Kammersängerin (kammarsångerska) får hon på scenen efter torsdagens föreställning av Richard Strauss Die Frau ohne Schatten, där Nylund sjunger Kejsarinnans roll i den nya produktionen.

Camilla Nylund debuterade på Statsoperan 2005 som Salome och har uppträtt i totalt femton roller under 89 föreställningar vid Statsoperan, bland annat i Arabella, Ariadne auf Naxos och Rusalka. Nästa säsong ses hon i rollerna som Kejsarinnan, Fältmarskalkinnan (Rosenkavaljeren), Agathe (Friskytten) samt Arabella.

Nylund, 50, ursprungligen från Vasa, inledde sångstudierna vid Mozarteum i Salzburg, där hon 1995 tilldelades Lilli Lehman-medaljen. Följande år delade hon på segern i sångtävlingen i Villmanstrand (tillsammans med Johanna Rusanen) och 2001 fick hon Christel Goltz-priset. 2008 fick hon titeln Kammersängerin vid Semperoperan i Dresden och 2013 fick hon både Svenska kulturfondens stora kulturpris och Pro Finlandia-medaljen.

I december sjunger Nylund Fältmarskalkinnans roll på Metropolitanoperan i New York med Simon Rattle som dirigent. I sommar uppträder hon bland annat som Eva i Wagerns Mästersångarna på festivalen i Bayreuth i månadsskiftet juli-augusti och på Orgelnatt och aria-festivalen i Esbo i slutet av augusti.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46