Camilla Nylund får statens musikpris och debuterar på Metropolitan i New York

Camilla Nylund får statspriset på 14 000 euro. Den 13 december har produktionen av Rosenkavaljeren premiär på Metropolitan. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Statens konstpriser tilldelas också landskapsarkitekten Gretel Hemgård, poeten Cia Rinne och elva andra konstnärer.

Operasångerskan Camilla Nylund (f. 1968) får årets statspris i musik. Nylund omtalas i prismotiveringen som en av Finlands internationellt mest eftertraktade operasångare med en inre karisma som omedelbart trollbinder publiken.

Hon noteras också för sina tolkningar av Richard Strauss musik: Titelrollen i Salome blev hennes internationella genombrott för femton år sedan.

I vintas sjöng hon titelrollen i Dvoraks Rusalka på Parisoperan (läs recension) och i juni förlänades hon titeln kammarsångerska på Statsoperan i Wien. Om två veckor den 13 december gör hon sin debut på Metropolitanoperan i New York, som fältmarskalkinnan i Strauss Rosenkavaljeren under ledning av sir Simon Rattle.

Pris för restaurering och flerspråkig poesi

Statspriserna delades ut på fredagen på Nationaloperan. Centret för konstfrämjande delade på förslag av konstkommissionerna sammanlagt ut pris till fjorton konstnärer eller samfund.

Arkitekturpriset tilldelades landskapsarkitekten Gretel Hemgård (f. 1948) som under sin långa karriär har tagit fram restaureringsplaner för välkända herrgårds- och villaträdgårdar, Finlands äldsta offentliga och institutionsparker, botaniska trädgårdar och värdefulla kulturlandskap. Hon har befattat sig med allt från historieforskning och växtinventering till anvisningar för underhållet. Många av hennes genomförda projekt hör enligt prismotiveringen till de bästa i sitt slag i Finland.

Poeten Cia Rinne (f. 1973) omtalas som en av Finlands internationellt mest uppmärksammade samtidspoeter. Dikterna i trilogin Zaroum, notes for soloists och l'usage du mot beskrivs som suveräna och nyskapande och som mötesplatser för språk, konstarter och medier. Henne flerspråkiga, minimalistiska dikter söker sig enligt prismotiveringen till språkets grunder och använder både konceptuella och visuella metoder. Dikterna utspelar sig på boksidor, i ljudverk, interaktiva animationer, ljus- och textinstallationer och som liveuppträdanden och performanser.

Förutom Rinne tilldelades också 91-åriga författaren Eeva Kilpi statspris för litteratur.

Vid sidan om Nylund fick också musikern Paula Vesala statspris i musik.

Mångsidiga insatser för dansen

Dansaren Liisa Pentti och dramatikern Heini Junkkaala fick statspris för scenkonst. Pentti belönas för att hon på ett föredömligt sätt kombinerat sofistikerad konstnärlighet, pedagogik, internationell verksamhet samt insatser för att utveckla branschen. Junkkaala noteras för att hon behandlar aktuella och svåra teman i samhället, som sexuell identitet och könets komplexitet.

Rapartisten Ailu Valle fick statspris för barnkultur och filmjournalisten Kalle Kinnunen statspriset för filmkonst.

Statspris för visuell konst gick till bildkonstnären Jukka Korkeila, fotokonstnären Tiina Itkonen och mediekonstexperten Perttu Rastas. Statspriset för multikonst gavs konstnären Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen och priset för formgivning till Smyckeskonstsamfundet rf.

Statspriset för barnkultur uppgår till 30 000 euro och priset för multikonst till 28 000 euro. De övriga priserna är på 14 000 euro vardera.

Rättad 1.12 kl. 22.30: I artikeln kallades Gretel Hemgård först konstnär, den rätta titeln är landskapsarkitekt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning