Efter morden – tidningar fruktar fientlighet

Kort efter massmordet på Capital Gazettes redaktion i Maryland i USA står tre medarbetare ute på en parkeringsplats och jobbade vidare. – Vi ska ge ut tidningen i morgon, säger Chase Cook, en av tidningens sex reportrar.Flera mediehus har fått förstärkt bevakning.

Cook var själv inte inne på redaktionen när en 38-årig man, som haft en lång dispyt med tidningen, tog sig in och sköt ihjäl flera människor.
– Allt jag vet är att fem människor är döda, säger Cook och knappade på sin mobil som han anslutit till tidningens redaktionella system.
Förövaren hade stämt tidningen och en av journalisterna för förtal 2012.
Några timmar efter blodsdådet meddelade polisen att ledarredaktören, tre journalister och en säljare blivit dödade.

Presidentens ord

Hot och hat är vardag för lokaltidningarna, säger John Robinson, tidigare redaktör för News & Record i Greensboro i North Carolina, till Reuters.
Tidningarna har fått öka sin säkerhet "särskilt som USA:s president deklarerat att nyhetsmedierna är folkets fiender", säger han:
– Med tanke på vad vi vet om några tokskallar där ute, kan de se det som ett rättfärdigande för att skjuta sönder stället.
Två timmar efter blodbadet i Maryland blev tidningen Ogden Standard-Examiner i Utah uppringd av en man som frågade vad den hade för ideologisk tendens.
– Han framförde inget specifikt hot, men började rya om fejknyheter och den liberala pressen och antydde att alla liberaler förtjänar att utsättas för våld, berättar nyhetschefen Kyle Hansen.
Mannen bröt samtalet när man bad om hans namn. Tidningen polisanmälde det och redaktionen samlades för att diskutera hur sådana samtal ska hanteras.

Gammal fejd

Tragedin på Capital Gazette i Maryland går många år tillbaka, till en krönika om den nu 38-årige mannens kontakt med en kvinna på Facebook, visar domstolsdokument enligt Reuters. Mannen hade erkänt sig skyldig till trakasserier innan krönikan publicerades, men stämde tidningen då han ansåg att hans syn på saken inte fått utrymme.
Målet avvisades i domstol 2013 och 2015.
Mannen har skrivit många kritiska tweets till tidningen, journalisten och domarna. Twitterkontot har varit tyst från januari 2016 och fram till kort före dådet på torsdagen, då han i en tweet riktad till en domare skrev att han ville bli lämnad i fred.
Fem människor dödades vid attacken mot en tidningsredaktion i Annapolis i Maryland. Polisofficer Ryan Frashure pratar med pressen.

Skadade fingrarna

Den misstänkte hade skadat sina fingrar inför dådet för att inte kunna identifieras genom fingeravtryck, säger polisen enligt tidningen The Baltimore Sun.
Han använde rökgranater när han gick in i kontorsbyggnaden och var väl förberedd, säger polistalesmannen Bill Krampf.
En poliskälla uppger för CBS News att myndigheterna tog hjälp av programmerad ansiktsigenkänning för att kunna söka igenom databaser med id-handlingar. Polisen undersökte också hans hem.
Polisen larmades inifrån redaktionen under pågående attack och kom dit bara minuter senare och omringade skytten. En reporter på tidningen rapporterade till andra inom mediekoncernen medan det pågick.
Byggnaden rymmer flera andra företag, och över 170 människor fördes ut ur byggnaden innan allt var över.

Vita huset fördömer

The New York Times och andra stora amerikanska mediehus har som en försiktighetsåtgärd fått förstärkt bevakning, meddelar myndigheterna.
USA:s president Donald Trump twittrade att hans tankar och böner är med offren och deras anhöriga.
Vita husets pressekreterare Sarah Sanders beskrev händelsen som ett angrepp på "oskyldiga journalister".
– Jag fördömer starkt denna onda, meningslösa våldshandling i Annapolis, MD, twittrade Sanders.
– Ett våldsangrepp mot oskyldiga journalister som gör sitt jobb är en attack mot alla amerikaner. Vi ber för offren och deras vänner och anhöriga.
Byggnaden på 888 Bestgate Road där The Capital Gazette utsattes för våldsdådet rymmer flera andra företag.

ANDRA LÄSER