Nobelstiftelsen nobbar Jimmie Åkesson på nytt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nobbas återigen från Nobelfestligheterna i Stockholm, uppger Nobelstiftelsen. Alla andra partiledare är inbjudna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson står fortsatt utanför inbjudningslistan till Nobelbanketten i Stockholm. Arkivbild.
25.10.2022 20:50
Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Nobelfestligheterna, skriver Nobelstiftelsen i en kommentar till TT. Att partiet numera utgör regeringsunderlag och är Sveriges näst största parti ändrar inte på något:
”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, skriver stiftelsen.

Aldrig varit inbjuden

Vd Vidar Helgesen står därmed fast vid sin föregångare Lars Heikenstens beslut gällande Åkesson, som inte någon gång varit inbjuden till festligheterna i Stockholm. Övriga riksdagens partiledare är fortsatt inbjudna.
Nobelstiftelsen avböjer att ge ytterligare kommentarer om beslutet gällande Åkesson.
TT söker Jimmie Åkesson för en kommentar.
Även kriget i Ukraina sätter sitt avtryck på inbjudningslistan till årets Nobelbankett.
”Nobelstiftelsen bjuder in de ambassadörer som är stationerade i Sverige, men med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Nobelstiftelsen valt att inte bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer till Nobelprisutdelningen i Stockholm”, skriver stiftelsen.

Comeback i år

Årets Nobelbankett innebär en comeback för festligheterna sedan pandemin under två år satt stopp för det stora firandet. I våras fattade Nobelstiftelsen beslut att även bjuda in tidigare pristagare som på grund av pandemin missade festligheterna.
I och med att fler pristagare väntas till både Konserthuset och Blå hallen, festsalen för banketten, och att samtliga pristagare får ta med sig ett antal gäster, gör man vissa justeringar när det kommer till inbjudningarna – även om det inte har påverkat beslutet kring SD.
– Det betyder att alla andra grupper av gäster får förvänta sig att deras kvoter blir mindre. Det blir kanske någon som blir besviken, sade vd Vidar Helgesen tidigare i oktober.

ANDRA LÄSER