Bäst i världen – Ballon d'Or till Rapinoe och Messi

USA:s Megan Rapinoe är världens bästa fotbollsspelare på damsidan för första gången. Argentinas Lionel Messi är det på herrsidan för sjätte gången. De båda anfallsstjärnorna tilldelades Ballon d'Or under måndagens gala i Paris.

Lionel Messi och Megan Rapinoe röstades fram som årets bästa spelare.
Ingen av pristagarna var någon högoddsare. 34-åriga Rapinoe var den ledande kraften i det USA som tog VM-guld i Frankrike i somras, och Rapinoe både vann skytteligan och utsågs till hela turneringens mest värdefulla spelare.
– Jag är så ledsen att jag inte kan vara på plats, jag såg verkligen fram emot den här kvällen. Jag kan inte förstå att det är jag som vinner priset bland alla de här nominerade spelarna. Det har varit ett fantastiskt år, och damfotbollen ska skatta sig lycklig att ha alla de här otroliga spelarna varje år. De pushar oss framåt, och de pushar mig till att bli den bästa spelaren jag kan vara, sade Megan Rapinoe på videolänk.
Lionel Messi fick samtidigt ta emot den ärofyllda guldbollen för sjätte gången i karriären, och 32-åringen har därmed flest genom tiderna, en fler än portugisen Cristiano Ronaldo, trea den här gången. Tvåa i världen – en grupp internationella journalister röstar fram Ballon d'Or-vinnarna – blev nederländaren Virgil van Dijk.
På damsidan blev Englands Lucy Bronze tvåa och Megan Rapinoes landslagskollega Alex Morgan trea. Norskan Ada Hegerberg, som vann i fjol när priset för första gången delades ut också till damspelare, blev fyra.

Ballon d'Or-vinnare

France Football har delat ut det prestigefyllda priset sedan 1956. Sedan 2018 delas priset också ut till kvinnliga spelare.
2018: Ada Hegerberg, Norge.
2019: Megan Rapinoe, USA.
2010: Lionel Messi, Argentina.
2011: Messi.
2012: Messi.
2013: Cristiano Ronaldo, Portugal.
2014: Ronaldo.
2015: Messi.
2016: Ronaldo.
2017: Ronaldo.
2018: Luka Modric, Kroatien.
2019: Messi.
ANDRA LÄSER