”För kär för att köpa biljett” – Här är de bästa bortförklaringarna kontrollanterna får höra

Har du någonsin haft så torra läppar att du inte kunnat köpa en biljett till kollektivtrafiken? Eller har du kanske trott att personer från Uleåborg får åka gratis? De här är några av bortförklaringarna som kollektivtrafikens biljettkontrollanter fått höra och som Helsingforsregionens trafik (HRT) listar i sin nya kampanjlåt. 

Under årens lopp har biljettkontrollanterna från Helsingforsregionens trafik (HRT) fått höra en och annan bortförklaring till varför en passagerare har åkt utan biljett. 
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
03.02.2023 05:00 UPPDATERAD 03.02.2023 08:09
När biljettkontrollanterna från Helsingforsregionens trafik (HRT) ertappar passagerare som åker i kollektivtrafiken utan biljett är det många som febrilt försöker hitta på bortförklaringar.
Många satsar på konventionella svepskäl, såsom att de inte hann köpa en biljett eftersom de sprang till spårvagnen, eller att de bara skulle åka en hållplats.
En del har däremot mer unika förklaringar till sin situation. HRT har nu gjort en sång av de mer ovanliga bortförklaringarna som biljettkontrollanterna fått höra genom åren.
Sången är en del av HRT:s nya kampanj, som ska framställa biljettkontrollanterna i ett positivt ljus och framhäva varför det är viktigt att alltid köpa biljett. 
År 2022 åkte nästan 86 000 passagerare i HRT:s kollektivtrafik fast för att åka utan biljett.
Kampanjlåten framförs av bandet Kalevauva.fi, en trubadurduo från Helsingfors som tidigare har skapat låttexter av inlägg från det populära diskussionsforumet Vauva.fi.
Här är några av de mindre vanliga bortförklaringarna som biljettkontrollanterna listar i sången: 

Ovanligare bortförklaringar som biljettkontrollanter hört:

”Jag är förälskad, vilket förhindrar användningen av sunt förnuft.”
”Jag har ingen biljett eftersom jag spydde.”
”Får inte personer från Uleåborg åka gratis i ett års tid?”
”Jag har inte kunnat köpa en biljett eftersom jag är mitt i att äta en batong.”
”Jag har varit på resa till Lojo.”
”Jag har ingen biljett eftersom jag har den här hunden med mig.”
”Min mamma är på spårvagnen framför och hon har min biljett.”
”Jag har inte kunnat köpa min biljett ännu, eftersom jag har så torra läppar. Jag satte på läppbalsam samtidigt som jag grävde efter mitt resekort i min väska.”
”Är inte de här orangefärgade bussarna gratis?”
”Jag har inte min telefon eftersom jag var i pulkabacken.”
Källa: HRT

ANDRA LÄSER