En skräll från tidernas sensation

De har slagit ut både världsmästaren Sverige och regerande OS-mästaren Kanada. En tredje superskräll skulle ge Tyskland tidernas mest osannolika hockeyguld i OS... och tja, varför inte?– Efter segern över Sverige visste vi att allt är möjligt, säger forwarden Dominik Kahun.

Tyskland är OS-hockeyns utropstecken.
24.02.2018 19:18 UPPDATERAD 24.02.2018 19:21
Den Tjeckienfödde forwarden, som gjorde mål mot Sverige i kvarten och står på fyra poäng (ett mål och tre assist), känner naturligtvis ingen press inför finalen mot ryssarna i OAR, med start klockan 6.10 finsk tid på söndagsmorgonen.
Däremot ser han möjligheter:
– Ryssarna är favoriter, det vet alla, och skulle vi förlora har vi ett silver. Vem hade trott att vi skulle ta medalj här? Vi ska göra allt för att vinna guld, men vi har ingen press på oss så vi kan spela ut.

Tårfylld vinst

Känslorna efter skrällsegern över Kanada, 4–3 i semifinal var överväldigande:
– Jag tror halva laget grät på isen för att vi skrev historia. Det visar vilken sorts lag vi är. Vi spelar för varandra och det är en helt otrolig känsla, säger forwarden från München.
Tyskland hade två hockeybrons i OS sedan tidigare, 1936 och 1976. Ett OS-guld skulle vara tidernas största skräll.

Stort för sporten

Det finns två olympiska hockeymästare genom åren som sticker ut. Storbritannien vann guld 1936, men med ett lag som till stor del bestod av spelare som var födda i Kanada och hade tillbringat större delen av sin karriär där, och USA:s guld 1980 då ett gäng collegekillar besegrade stora, mäktiga Sovjet.
Men USA är ändå en stor hockeynation.
Kanske kan Tyskland nu också bli det. Det är i alla fall förhoppningen – för framgången i Sydkorea betyder så mycket mer än bara medaljen.
– I Tyskland är fotboll den sport som alla ungar vill spela. Nu är det tonvis med folk hemma som tittar och de ungar som har kollat, kanske kommer det här att få dem intresserade av hockey i stället för fotboll. Jag tror det här är superstort för vår sport, säger Kanadafödde forwarden Brooks Macek.

ANDRA LÄSER